Back to Top

Het etiket van de fles halen …

De gemakkelijkste manier om aan etiketten te komen is natuurlijk aan een brouwerij te vragen je de etiketten in ongebruikte staat toe te sturen. Dat is echter niet de leukste manier. Als je het flesje zelf hebt leeggedronken en daarna het etiket afweekt, heb je dubbel plezier aan je hobby. Bovendien zijn niet alle brouwerijen even blij met de vele verzoekjes op promotiemateriaal op te sturen. Ze hebben het immers druk genoeg met waar het voor hen uiteindelijk om draait: bier maken en verkopen.

Het verwijderen van het etiket zonder het te beschadigen valt echter niet altijd mee en het is in veel gevallen een kwestie van uitproberen.

Afweken met water

Veel bier wordt in Nederland nog steeds in statiegeldflessen verkocht. De bedoeling van het statiegeldsysteem is dat de flessen opnieuw gebruikt worden. De brouwerijen hebben er zodoende belang bij dat de etiketten gemakkelijk te verwijderen zijn. Daarom zijn de etiketten van de meeste statiegeldflessen er het best af te krijgen door de flessen in een bak water te leggen. Warm of heet water heeft vaak het beste en snelste resultaat.

Zet de flessen onder water in bijvoorbeeld een afwasteiltje. Sommige etiketten zullen na enkele minuten loslaten, andere etiketten zullen wat meer tijd nodig hebben. Het toevoegen van een scheutje ammonia of wat 'backing soda' (niet helemaal hetzelfde als bakpoeder) kan wonderen verrichten. Verwijder nadat de etiketten los hebben gelaten de lijmresten zorgvuldig. Dit voorkomt het opkrullen. Dep de etiketten zoveel mogelijk droog met een theedoek of stuk keukenpapier. Daarna verder laten drogen in een (oud) boek of bloemenpers om ze mooi glad te krijgen. Een andere manier van afweken is afstomen. Omdat het erg warm wordt kan dit goede resultaten opleveren. Houd de fles geruime tijd in de stoom van bijvoorbeeld een kokende fluitketel (fluit mag er wel af). Af en toe voorzichtig proberen of het etiket al los begint te laten (dan wel even de fles uit de stoomwolk halen!).

Zelfklevende etiketten

Steeds vaker komt het gebruik van zelfklevende etiketten (stickers) voor. Het kan in sommige werkelijk een drama zijn deze te verwijderen.

Wasbenzine

Bij veel zelfklevende etiketten is het de moeite waard eerst te kijken of de lijm met wasbenzine op te lossen is. Onder andere bij de etiketten van brouwerij de Schans werkt dat erg goed. Zelf heb ik een maatbeker waar een flesje precies in past. Zodoende heb ik maar heel weinig wasbenzine nodig. Na enkele minuten komt het etiket los van de fles. Wasbenzine heeft als voordeel dat het het papier niet zacht maakt en geen verkleuring veroorzaakt. De wasbenzine is meerdere keren te gebruiken, maar er zullen steeds meer lijmstoffen opgelost worden. Het is zodoende beter de wasbenzine niet al te vaak te hergebruiken. Speciale stickerverwijderaar zal het etiket prima verwijderen, maar het doel van dit soort middelen is niet de sticker onbeschadigd te laten! Niet doen dus! In plaats van wasbenzine kan ook Tolueen gebruikt worden. Dit middel is af te raden. Eventueel bij de drogist verkrijgbaar.

Warmte

Door warmte wordt de lijm zachter en door de fles op te warmen is vaak het etiket te verwijderen. Snel iets opwarmen gaat natuurlijk uitstekend in de magnetron, maar om flessen op te warmen is deze manier wat minder geschikt. Het gaat vaak te snel en er kunnen metalen in het etiket verwerkt zijn die voor het nodige vuurwerk kunnen zorgen. De oven is meer geschikt. Verwarm de oven niet voor, maar eerst de flessen in de oven leggen en ga daarna pas verwarmen. Leg je ijskoude flessen in een hete oven, dan kan er het nodige mis gaan: fles in veel stukken, etiket ook.

Verwijder vooraf zaken van de fles die voor het verwijderen van het etiket onhandig zijn zoals capsules of beugels bij beugelflessen. Gebruik een ovenwant of theedoek om de flessen uit de oven te halen. Je zult zelf moeten uitproberen wat in jouw situatie de beste resultaten geeft. Iedere oven is weer anders. Ook verwarmen met een föhn of zelf een verfstripper is volgens sommige verzamelaars een methode. Houdt het apparaat dicht bij het etiket en zorg ervoor dat het hele etiket gelijkmatig wordt verwarmd. Als je te dichtbij komt merk je dat vanzelf, want dan verbrandt je etiket ....

Bij al de bovengenoemde manieren om etiketten te verwijderen kun je, als het etiket niet spontaan van de fles komt, met een scherp mesje een beginnetje maken door in een hoekje met een scherp mesje het etiket iets omhoog te pulken. Dat zegt vaak iets over de vooruitzichten voor de rest van het etiket.

Nog steeds niet gelukt?

Mocht het etiket zich nog steeds niet hebben laten vermurwen, dan gaat het meestal erg lastig worden. De fles in warm water zetten, goed nathouden en (liefst onder water) afkrabben met een scherp mesje of een verfkrabber. Het etiket zal er zeker niet onbeschadigd af komen, maar je hebt tenminste wat.

Etiket folie

Verzamelaars van wijn- en whiskyetiketten gebruiken ook wel een folie dat de voorste papierlaag van het etiket van de fles afneemt. Het etiket is daarmee zwaar beschadigd, omdat een gedeelte van het etiket op de fles achterblijft, het is een 'beter iets dan niets' oplossing. Deze folie is niet goedkoop! Je kunt hier een instructiefilmpje bekijken.

Mocht je op- of aanmerkingen hebben, tips of aanvullingen? Mail me dan even.

Job

Tip van Arie Vuurens:

Probeer ook eens de (lege) fles een tijd in vriezer te leggen. Als de fles uit de vriezer komt onstaat er veel condens. Hierdoor zal in sommige gevallen de lijmlaag loslaten.

Tip van Rens Penninx:

In aanvulling op jullie tekst over het verwijderen van sticker etiketten kan ik melden dat het ook goed werkt om de fles te vullen met zeer heet/kokend water! Dan wordt de lijm ook zo heet dat het etiket er wel af wil. Voorzichtig inschenken natuurlijk (direct kokend heet in/op een koude fles is link en het etiket moet ook niet nat worden), ovenwant gebruiken om fles bij verwijderen etiket vast te kunnen houden. Etiket op vooraf klaargelegd wit papier plakken.