Reinheitsgebot

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het Reinheitsgebot (Reinheidsgebod of zuiverheidsgebod) is een Duitse regeling die haar oorsprong vindt in het hertogdom Beieren in 1516. Dit gebod geldt als de oudste warenwet ter wereld.

Volgens het Reinheitsgebot mocht bier alleen (gemoute) gerst, water en hop bevatten. Het gebod verbiedt bovendien het gebruik van kruiden en vruchten.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke Reinheitsgebot bevatte geen gist als ingrediënt, omdat dit micro-organisme toen nog niet ontdekt was. Voorstanders voerden aan dat bier dat volgens het Reinheitsgebot gebrouwen was, beter van smaak zou zijn dan bier waaraan bijvoorbeeld suiker was toegevoegd.

Naar aanleiding van een klacht bij de Europese Commissie in 1984, besloot het Hof van Justitie in 1987 dat het verbod op de invoer van (in het buitenland gebrouwen) bier, dat niet volgens het Reinheitsgebot gebrouwen was, het geldende vrije handelsverkeer binnen Europa onrechtmatig beperkte. Het Reinheitsgebot als zodanig bestaat heden ten dage dan ook feitelijk niet meer; wel bevat de Duitse Biersteuergesetz van 1923 (in de vorm van 1993) regels voor de samenstelling van bier. Het blijft geoorloofd om drank met allerlei toevoegingen te brouwen, maar dan mag de benaming bier niet worden gebruikt.