Coop

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Winkels met een coöperatieve bedrijfsvorm bestaan al sinds het eind van de 19e eeuw. De opkomst van het grootwinkelbedrijf versterkte de noodzaak van samenwerking. Vanaf de jaren 1960 werden daarom pogingen ondernomen om alle verbruikscoöperaties onder te brengen bij Co-Op Nederland. In 1973 wordt Co-Op Nederland overgenomen door Scholten-Honig en Edah. Twee regionale coöperaties waren buiten de activiteiten van Co-Op Nederland gebleven: Coop Zaanstreek-Kennemerland en Coop Gelderland. Deze regionale organisaties fuseerden in 1982 en gingen verder onder de naam Coop ’82 U.A. Bij de statutenwijziging in 1999 werd de naam weer veranderd in Coop Nederland U.A.

In 2001 kwam de fusie tussen Coop Nederland en de groothandelscoöperatie Codis, het voormalige Enkabé-Unika, tot stand. Coop Supermarkten was een feit. De groothandelsorganisatie Codis was een samenwerkingsverband tussen de Coöperatieve Groothandel DRM b.a. te ’s-Gravenhage en Onder Ons b.v. te Peize. Beide groothandelsorganisaties waren eigendom van zelfstandig ondernemers die lid van de coöperatie of aandeelhouder van de besloten vennootschap waren. Codis was eigenaar van de formules E-markt en Volumemarkt.

In 2008 breidde Coop uit met de overname van een deel van de 43 Edah franchisewinkels van het Laurusconcern. In 2010 en 2012 werd bekend dat Jumbo een deel van de overgenomen C1000-winkels verkoopt aan andere supermarktketens, waaronder Coop, die er zo 54 winkels bij krijgt. Coop is aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie.

Tot in de jaren 1990 heeft Coop een eigen huismerk gehad dat gebrouwen werd door Bavaria. Brouwerij De Schaapskooi maakte het Co-op Pils. Gezien de Engelse tekst waarschijnlijk bedoeld voor de export. Voor Co-Op Nederland brouwde Oranjeboom het York Pils en York Oud Bruin.