Superunie

Uit etiwiki
Versie door Rudi Bakker (overleg | bijdragen) op 5 dec 2015 om 11:37
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Coöperatieve Inkoop Vereniging Superunie te Beesd is een Nederlandse inkoopvereniging op het gebied van levensmiddelen en aanverwante producten die zo'n 13 supermarktorganisaties vertegenwoordigt. Een aantal daarvan exploiteert meerdere winkelformules. Superunie maakt deel uit van EMD (European Marketing Distribution) dat een Europees marktaandeel heeft van ongeveer 11%. Het marktaandeel van Superunie op de Nederlandse markt is 29%.

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van Superunie. De oudste gevonden advertentie voor Superunie margarine (van supermarkt Nieuwe Weme) en enkele personeelsadvertenties verschijnen vanaf 1967 in de krant. In 1969 zijn 72 supermarkten en 10 zelfbedieningsbedrijven bij superunie aangesloten, in 1975 zijn 130 supermarkten aangesloten. in 1989 fuseren Superunie en inkooporganisatie ZIKO.

Leden

*Plus - 255 filialen<ref>Profiel PLUS. Stand 20-7-2015.</ref>
*Spar - 300 filialen<ref>Profiel SPAR.</ref>
*EMTÉ Supermarkten - 130 filialen<ref>Profiel EMTÉ.</ref>

Voormalige leden

  • De Boer Winkelbedrijven was al jaren aangesloten bij inkoopvereniging Superunie. Fusiepartner Unigro kocht zich bij de fusie met De Boer in 1997 zelfstandig in. Slechts een jaar later moet De Boer Unigro zich, vanwege een te groot marktaandeel, echter alweer terugtrekken. Alleen dan mag het supermarktbedrijf van de Nederlandse Mededingingsautoriteit fuseren met Vendex Food.
  • Jumbo - tot 7 oktober 2009, destijds ongeveer 120 filialen. Supermarktketen Jumbo is uit de inkoopcombinatie Superunie gezet nadat Jumbo aankondigde samen met Schuitema (de organisatie achter C1000) een nieuwe inkoopcombinatie te willen opzetten.
  • Golff (overgenomen door SPAR, Poiesz en EMTÉ)
  • Nieuwe Weme verlaat Superunie in 1979 vanwege de oprichting van een eigen inkooporganisatie Intergro samen met Konmar (volle dochter van Vroom en Dreesmann), Vomar uit IJmuiden, Vergane uit Schijndel en Elka uit Winterswijk. In 1993 keren Nieuwe Weme, Vomar en groothandel Van Eerd Groep terug bij Superunie.

Merken

Namens zijn leden brengt Superunie verschillende huismerken als aankoopalternatief voor de A-merken in de markt:

De Superunieleden hebben de volgende Huismerk-bieren verkocht: Schuttersbier, Holger en Heraut