Vienna

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Vienna is een ondergistend amberkleurig biertype met een moutige smaak en 4,5 tot 5,5 volumepercentage alcohol.

Anton Dreher

Het bier is vernoemd naar de stad Wenen, waar het in 1841 door Anton Dreher werd ontwikkeld. Anton Eugen Georg Dreher (1810-1863) combineerde Engelse moutmethoden met de Beierse techniek van ondergistend brouwen en noemde het resultaat Schwechater Lagerbier. Dit bier kreeg in heel Europa veel waardering. Met dit succes begon Dreher aan een reeks overnames waarvan de Hongaarse Dreher brouwerij nog steeds bestaat. Brouwerij Birra Dreher uit het Italiaanse Triëst werd in 1974 door Heineken overgenomen.

Vienna in Nederland

In Nederland werd het bier van Dreher bekend onder de namen Wiener of Weener bier en bière de Vienne. Vanaf 1864 verschijnen de eerste advertenties voor het echte Wiener-bier in de kranten. Tijdens de internationale tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam van 1869 blijkt de grote populariteit. Gerard Heineken schrijft aan W. Feltmann, destijds brouwer bij De Hooiberg, "Dreher heeft een ongelooflijke toeloop". Wat mede de aanleiding was voor Heineken om zich toe te gaan leggen op het brouwen van bovengistende bieren.

In 1880 begint Amstel met de productie van Wiener bier. Van Vollenhoven en 't Haantje zijn de eerste Nederlandse brouwerijen die in 1883 een bier onder de naam Vienna uitbrengen. Enkele jaren later gevolgd door Heineken.

Vanaf 1890 lijkt het Nederlandse Vienna bier alleen nog maar geëxporteerd te worden naar Nederlands-Indië en vanaf de eeuwwisseling wordt er niets meer van vernomen. In de 20e eeuw lijkt Vienna een kleine opleving te krijgen als Heineken in 1994 met Kylian komt dat met Vienna-mout werd gebrouwen. Vienna mout is iets donkerder dan pilsmout (6-9 EBC).

Pas in 2011, 131 jaar na Amstel, brouwt Maallust weer een Nederlandse Vienna.