Enkabé

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Enkabé (Nederlandse Kruideniersbond) was een in 1930 opgerichte coöperatieve vereniging voor de levensmiddelenhandel.

In 1955 ontstaat in Rotterdam de Unie van Inkooporganisaties in het kruideniersbedrijf, Unika, door de fusie van Door Eendracht Sterk, Onderling belang, Volconi en De Centrale in Koloniale waren Enkabé. In 1974 besluiten Enkabé-Unika, A & O en Sperwer De Bildt tot samenwerking in CBI, het centraal bureau voor in- en verkooporganisaties. Tot een volledige fusie tussen Enkabé-Unika en Sperwer Nationaal lijkt het, ondanks herhaalde pogingen in 1976, 1988 en 1995, nooit te komen. In 1990 waren 4 groothandels en 600 detaillisten aangesloten bij de coöperatie Enkabé-Unika die hetzelfde jaar is omgedoopt tot Codis (centrale commerciële organisatie voor de levensmiddelenbranche), de latere mede-eigenaar van Coop. Begin jaren 1980 is het merk Enkabé als supermarktformule dan al verdwenen.

De regionale zusterorganisaties binnen de coöperaties hebben een grote mate van zelfstandigheid. Zo fuseren Enkabé-Oostergo en Sperwer Noord Nederland in 1974 tot Enkabé-Sperwer-Noord GA. In 1976 fuseren Enkabé Enschede, Sperwer-Oost nederland en Volcom uit Haaksbergen (De Combinatie) tot Volcom-Sperwer-Enkabé V.S.E. en Enkabé Limburgia en Sperwer Zuid-Nederland fuseren in 1977 tot de Coöperatieve Levensmiddelen Groothandel Enkabe-Sperwer Zuid.

In 1980 dreigt Ahold met een juridische procedure tegen Enkabé-winkelier Albert Hein uit het Drentse plaatsje Veeningen, die een zaak onder zijn eigen naam wilde voeren.

Verschillende brouwerijen hebben bier voor het huismerk Enkabé gebrouwen. Van Vollenhoven maakte wel zes verschillende bieren voor Enkabé. Het Pilsener en Oud Bruin werd door Bavaria, Wertha en Alfa gebrouwen.