Meibier

Uit etiwiki
Versie door Job (overleg | bijdragen) op 21 nov 2015 om 13:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken
Meibier etiket van de Wertha Brouwerij uit Weert

De laatste jaren brengen veel brouwerijen een speciaal voorjaarsbier op de markt dat onder namen als 'Lentebok', 'Voorjaarsbok' en 'Meibock'. Deze 'traditie' begon zo'n 20 jaar geleden. In 1939 echter, was al eens een poging gedaan door de brouwers van de 'Bond van Nederlandsche Bierbrouwerijen' (later CBK, nu 'Nederlandse Brouwerijen') een speciaalbier in de lente uit te brengen.

Onderstaand bericht, dat eigenlijk een advertentie was, verscheen op 4 mei 1939 in enkele dagbladen.

Meibier
Zooals ieder jaargetijde zich kenmerkt door zijn speciale feestdagen, die daaraan een eigen sfeer verleenen, zoo ook heeft iedere tijd van het jaar zijn eigen gerchten.
Zoo zien de ware bierliefhebbers tegen den tijd, dat de avonden beginnen te korten met innig genoegen de aankondiging van het Bokbier verschijnen en gedurende korten tijd zullen zij van dezen vollen drank genieten om daarna weer tot hun gewone biertje terug te keeren.
De Bond van Nederlandsche Brouwerijen is overtuigd, dat het goed is, dat dergelijke vaste tradities bestaan, die een sfeer van regelmaat en vertrouwen geven, welke in deze onrustige uiden des te meer gewaardeerd zullen worden.
Hij heeft daarom gemeend een poging te moeten doen, om aan deze traditioneele gerechten er één toe te voegen.
Als de lente in het land komt, de boomen gaan groenen en de menschen zich voor het eerst weer op de terrassen der café's in het zonnetje gaan koesteren, dan zal het deugd doen deze verandering te beklinken met een glas van zijn nieuwste product „Het Mei bier".
Dit Meibier, waarvan de naam gedeponeerd is, zal in zijn eigenschappen aan den tijd van het jaar zijn aangepast. Met is namelijk een algemeen erkend verschijnsel, dat men in warmere omstandigheden, bijvoorbeeld in de Tropen, meer gesteld is op het geurige hopbittere van het bier, terwijl de koude meer verlangen opwekt naar het zoete van het er in aanwezige moutextract.
Het is daarom, dat dit Meibier, dat in zijn volheid zal herinneren aan het Bokbier, minder zoet zal zijn en wat dat betreft meer zal doen denken aan het Pilsener.


Het onderstaand bericht was op 4 mei 1939 in enkele dagbladen te lezen.

Het Meibier is er
De Bond van Nederlandsche Bierbrouwerijen heeft besloten dit jaar een oud gebruik in eere te herstellen, nl. de jaarlijkse vervaardiging van het zg. Meibier, dat evenals het bockbier slechts voor 'n zeer korte periode te verkrijgen zal zijn.
Het Meibier werd vroeger gebruikt om elkaar bij het begin van den zomer toe te drinken en in het bizonder deed men dat met zijn buren.
Hiertoe gebruikte men het speciaal voor dat doel gebrouwen Meibier.
Langzamerhand is deze gewoonte in onbruik geraakt en de laatste jaren heeft men dan ook niets meer over het Meibier vernomen.
Dit jaar echter zal het voor 't eerst na langen tijd weer verkrijgbaar zijn.
Het Meibier heeft met bock het gehalte gemeen, het is dus iets zwaarder dan het gewone bier, maar het is licht van kleur.
De eigenlijke bedoeling van de brouwerijen is om zoo nu en dan eens een verandering van smaak te geven en men weet nu eenmaal, dat verandering van spijs doete eten, i.c. drinken.

Opvallend is dat veel brouwerijen hetzelfde beeldmerk voor dit bier gebruikten. Waarschijnlijk heeft men met het idee gespeeld het bier (net als in Duitsland) Meibock te noemen - in het logo zijn immers twee B's te zien - maar is om verwarring met het populaire 'normale' bockbier te voorkomen voor de naam 'Meibier' gekozen. Een jaar na de introductie van het Meibier werd Nederland in de tweede wereldoorlog gesleurd en was het op last van de bezetter gedaan met zwaardere bieren. Zodoende verdween het Meibier na éénmalig te zijn uitbebracht voortijdig van het toneel.