Gerard Adriaan Heineken

Uit etiwiki
Versie door Job (overleg | bijdragen) op 2 nov 2015 om 20:36
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar:navigatie, zoeken
Gerard Adriaan Heineken

Gerard Adriaan Heineken (Amsterdam, 28 september 1841 – aldaar, 18 maart 1893) was de oprichter van brouwerij Heineken. In 1864 nam hij de brouwerij De Hooiberg aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam over, waar hij een nieuw bier begon te brouwen.

Leven en werk

Heineken werd geboren als zoon van de koopman Cornelis Heineken en Anna Geertruida van den Paauw. Na het overlijden van zijn vader kocht Heineken op 15 februari 1864 de Amsterdamse bierbrouwerij De Hooiberg. Hij richtte de Heinekens Bierbrouwerij Maatschappij op en breidde de activiteiten verder uit, onder andere door een brouwerij in Rotterdam te stichten. Als bierbrouwer legde hij de nadruk op kwaliteit en zijn bier werd bekroond met internationale prijzen. Hij volgde de trend uit Duitsland door over te stappen van bovengisting naar ondergisting en was de eerste brouwer ter wereld met een laboratorium voor kwaliteitscontrole. Hij trok een leerling aan van Louis Pasteur als hoofd van het laboratorium. Deze wetenschapper, dr. Elion, isoleerde in 1886 een gist van buitengewone kwaliteit, het Heineken A-gist, dat tegenwoordig nog gebruikt wordt.

Heineken was van 1871 tot 1877 lid van de Amsterdamse gemeenteraad en speelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van het Rijksmuseum, het Amstel Hotel, en de aanleg van het Noordzeekanaal.

Heineken trouwde in 1871 met jonkvrouw Maria Tindal. Hij overleed in maart 1893 onverwacht op 51-jarige leeftijd tijdens een jaarvergadering van zijn bedrijf en werd op 21 maart 1893 op de begraafplaats Zorgvlied begraven. Tegen de tijd dat Heineken overleed, was de brouwerij uitgegroeid tot één van de grootste en belangrijkste brouwerijen in Nederland. Zijn zoon Henry Pierre Heineken had vanaf 1917 de leiding over het bedrijf. Diens zoon, Freddy Heineken (1923-2002), heeft Heineken verder als brouwerij en internationaal concern uitgebouwd.