Coop: verschil tussen versies

Uit etiwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox supermarktketen | naam = Coop | image= Coop_Logo.svg | caption= | opgericht=1891 | einde= | samengegaan= | landen={{NL}} | eigenaar=franchise | vestiginge...')
 
 
(14 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox supermarktketen
+
Winkels met een coöperatieve bedrijfsvorm bestaan al sinds het eind van de 19e eeuw. De opkomst van het grootwinkelbedrijf versterkte de noodzaak van samenwerking. Vanaf de jaren 1960 werden daarom pogingen ondernomen om alle verbruikscoöperaties onder te brengen bij Co-Op Nederland. In 1973 wordt Co-Op Nederland overgenomen door Scholten-Honig en [[Edah]]. Twee regionale coöperaties waren buiten de activiteiten van Co-Op Nederland gebleven: Coop Zaanstreek-Kennemerland en Coop Gelderland. Deze regionale organisaties fuseerden in 1982 en gingen verder onder de naam Coop ’82 U.A. Bij de statutenwijziging in 1999 werd de naam weer veranderd in Coop Nederland U.A.
| naam = Coop
 
| image= Coop_Logo.svg
 
| caption=
 
| opgericht=1891
 
| einde=
 
| samengegaan=
 
| landen={{NL}}
 
| eigenaar=franchise
 
| vestigingen= 242<ref>[http://www.coop.nl/over-coop/onze-organisatie/profiel Bedrijfssite, aantal per 1 januari 2015, geraadpleegd 20 mei 2015]</ref>
 
| image1= Coop Supermarkten in Velp.jpg
 
| caption1= Coop Supermarkt in Velp, Gelderland (2012)
 
}}
 
'''Coop''' (uitspraak: ''koo-op'') is een [[Nederland]]se [[supermarkt]]keten, onderdeel van Coop Supermarkten.<ref>[http://www.coopsupermarkten.nl/index.cfm?action=nieuws.content&id=4bf4293a-15c5-f625-cc60-38c26a48840a&year=2010 Persbericht Coop: 'CoopCodis wordt Coop Supermarkten', 20 januari 2010]</ref> Voor wat betreft de inkoop is Coop aangesloten bij [[Superunie]].
 
  
Coop is oorspronkelijk in 1891 begonnen als [[coöperatie]] in [[Zaandam]].<ref>[http://www.coop.nl/over-coop/onze-organisatie/historie Historie], ''Coop.nl'' (geraadpleegd op 16 oktober 2014)</ref>
+
In 2001 kwam de fusie tussen Coop Nederland en de groothandelscoöperatie Codis, het voormalige [[Enkabé]]-Unika, tot stand. Coop Supermarkten was een feit. De groothandelsorganisatie Codis was een samenwerkingsverband tussen de Coöperatieve Groothandel DRM b.a. te ’s-Gravenhage en Onder Ons b.v. te Peize. Beide groothandelsorganisaties waren eigendom van zelfstandig ondernemers die lid van de coöperatie of aandeelhouder van de besloten vennootschap waren. Codis was eigenaar van de formules E-markt en Volumemarkt.
  
Coop is in 2002 samen met Codis (van onder andere de formules ''E-markt'' en ''Volumemarkt'') samengegaan in CoopCodis. De supermarkten worden bijna allemaal Coop. Er zijn drie formules: buurt- en dorpssupermarkten met de naam ''CoopCompact'' (in handen van zelfstandige ondernemers), supermarkten met de naam ''Coop'' en de grotere prijsagressieve formule ''[[Supercoop]]''. Oorspronkelijk was er nog een formule: ''Coop FullService'' (franchisenemers), maar deze is weer teruggebracht naar ''Coop''.
+
In 2008 breidde Coop uit met de overname van een deel van de 43 Edah franchisewinkels van het [[Laurus]]concern. In 2010 en 2012 werd bekend dat Jumbo een deel van de overgenomen C1000-winkels verkoopt aan andere supermarktketens, waaronder Coop, die er zo 54 winkels bij krijgt. Coop is aangesloten bij de inkooporganisatie [[Superunie]].
  
==Uitbreidingen==
+
Tot in de jaren 1990 heeft Coop een eigen huismerk gehad dat gebrouwen werd door [[Bavaria]]. Brouwerij [[De Schaapskooi]] maakte het Co-op Pils. Gezien de Engelse tekst waarschijnlijk bedoeld voor de export. Voor Co-Op Nederland brouwde [[Oranjeboom]] het [http://www.bieretiketten.nl/cms/index.php?page=Etikettenoverzicht&paginanr=oranjeboom-----119-10 York Pils] en [http://www.bieretiketten.nl/cms/index.php?page=Etikettenoverzicht&paginanr=oranjeboom-----119-00 York Oud Bruin].  
In 2008 breidde Coop uit met de overname van een deel van de 43 [[Edah]] [[franchise (ondernemen)|franchisewinkels]] van het concern [[Super de Boer N.V.|Laurus]]. In 2010 en 2012 werd bekend dat Jumbo een deel van de overgenomen C1000-winkels verkoopt aan andere supermarktketens, waaronder Coop, die er zo 54 winkels bij krijgt.
 
  
==Assortiment==
+
<gallery heights=200px widths=200px mode="traditional">
Alle winkels van Coop Supermarkten hebben producten van ''Markant'', het [[huismerk (product)|huismerk]] van [[Superunie]]. Verder wordt er gebruikgemaakt van de standaard [[A-merk]]en. Ook zijn er speciale rekken voor zelfstandige ondernemers die hun producten kunnen aanbieden in de winkel.
+
Bestand:29312.jpg| .
 +
Bestand:Cooppils1.jpg| .
 +
Bestand:Coop2.jpg| .
 +
Bestand:Yorkpils1.jpg| Etiket York Pils voor Co-Op Nederland.
 +
</gallery>
  
==Slogans==
+
[[Categorie:Supermarkt]]
*De algemene slogan van de Coop was: ''Lekker Gezond, Lekker Voordelig''
+
[[Categorie:Huismerk]]
*De slogan van CoopCompact was: ''Lekker Dichtbij''
 
*De slogan van Supercoop was: ''In vers het best, het goedkoopst met de rest''
 
 
 
Begin 2010 veranderde de slogan voor alle formules naar ''Bij Coop bent u de baas''.
 
Vervolgens in het najaar van 2011 is de slogan veranderd naar "Dat is mijn Coop". Deze regel wordt altijd voorafgegaan door een tweetal woorden die met elkaar verbonden worden door het &-teken. Bijvoorbeeld Vers & Voordelig. Het &-teken staat symbool voor voor het samen doen (coöperatie).
 
 
 
==Externe links==
 
* [http://www.coop.nl/ Website Coop]
 
 
 
==Referenties==
 
{{References}}
 
{{Navigatie supermarkten Nederland}}
 
 
 
[[Categorie:Nederlandse supermarktketen]]
 
[[categorie:Coöperatie]]
 

Huidige versie van 11 dec 2015 om 08:57

Winkels met een coöperatieve bedrijfsvorm bestaan al sinds het eind van de 19e eeuw. De opkomst van het grootwinkelbedrijf versterkte de noodzaak van samenwerking. Vanaf de jaren 1960 werden daarom pogingen ondernomen om alle verbruikscoöperaties onder te brengen bij Co-Op Nederland. In 1973 wordt Co-Op Nederland overgenomen door Scholten-Honig en Edah. Twee regionale coöperaties waren buiten de activiteiten van Co-Op Nederland gebleven: Coop Zaanstreek-Kennemerland en Coop Gelderland. Deze regionale organisaties fuseerden in 1982 en gingen verder onder de naam Coop ’82 U.A. Bij de statutenwijziging in 1999 werd de naam weer veranderd in Coop Nederland U.A.

In 2001 kwam de fusie tussen Coop Nederland en de groothandelscoöperatie Codis, het voormalige Enkabé-Unika, tot stand. Coop Supermarkten was een feit. De groothandelsorganisatie Codis was een samenwerkingsverband tussen de Coöperatieve Groothandel DRM b.a. te ’s-Gravenhage en Onder Ons b.v. te Peize. Beide groothandelsorganisaties waren eigendom van zelfstandig ondernemers die lid van de coöperatie of aandeelhouder van de besloten vennootschap waren. Codis was eigenaar van de formules E-markt en Volumemarkt.

In 2008 breidde Coop uit met de overname van een deel van de 43 Edah franchisewinkels van het Laurusconcern. In 2010 en 2012 werd bekend dat Jumbo een deel van de overgenomen C1000-winkels verkoopt aan andere supermarktketens, waaronder Coop, die er zo 54 winkels bij krijgt. Coop is aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie.

Tot in de jaren 1990 heeft Coop een eigen huismerk gehad dat gebrouwen werd door Bavaria. Brouwerij De Schaapskooi maakte het Co-op Pils. Gezien de Engelse tekst waarschijnlijk bedoeld voor de export. Voor Co-Op Nederland brouwde Oranjeboom het York Pils en York Oud Bruin.