Porter

Uit etiwiki
Versie door Rudi Bakker (overleg | bijdragen) op 6 mrt 2016 om 12:58 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'De porter is ontstaan in de gewelddadige pubs van Londen in de achttiende eeuw, een donker, medium bodied bier dat erg moutig en hoppig is. De verhalen van het onts...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De porter is ontstaan in de gewelddadige pubs van Londen in de achttiende eeuw, een donker, medium bodied bier dat erg moutig en hoppig is. De verhalen van het ontstaan van dit bier wijzen naar de barman van één van die pubs. Hij zou de oorspronkelijke maker zijn van de onder constructie....

porter door een lichter gehopt bier met een oudere aged-ale te mengen. Het resultaat was een bier dat erg in trek was onder de bevolking. Brouwers onderzochten de mix en gingen aan de slag met het brouwen van een porter. Hierdoor was het mixen van bieren aan de bar niet meer nodig. Porter en stout bier tegenwoordig Tegenwoordig zijn er veel onduidelijkheden over de verschillen tussen een porter en een stout. Dit komt omdat de speciaalbier brouwers tegenwoordig porters brouwen met een hoger alcoholpercentage dan de meeste stouts en dus stouts met een lager alcoholpercentage dan een porter.

Zodra je het verschil tussen deze twee bieren aan een willekeurig aantal brouwers vraagt, krijg je een groot aantal verschillende antwoorden te horen.

Makkelijk gezegd is een porter en een stout hetzelfde, alleen heeft een stout een hoger alcoholpercentage, wat tegenwoordig dus ook niet meer zo is. Het belangrijkste verschil is de soort mout die moet worden gebruikt voor de verschillende type bieren.

Voor Porters gebruiken brouwers gemoute gerst en voor stouts wordt voornamelijk gebruik gemaakt van geroosterde gerst. Daarom wordt een stout vaak geassocieerd met de smaak van koffie. Maar zelfs deze regel blijkt bij verschillende brouwers niet meer op te gaan.

Ga akkoord met het etiket

Zolang er dus speciaalbier brouwerijen zijn die blijven experimenteren met bier, zal er nooit een groot verschil ontstaan tussen een porter en een stout. Dus ga akkoord met wat er op het etiket van het bier staat en geniet van wat je drinkt, een porter of stout, het kan allebei. Tegenwoordig zijn beide bieren in wezen hetzelfde.