Unigro: verschil tussen versies

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Ahold, al eigenaar van 10 procent van Schuitema, raakte in het bezit van het aandelenpakket van 45 procent van Unigro via Schuitema zelf en de bark Crédit Suisse....')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Ahold, al eigenaar van 10 procent van Schuitema, raakte in het bezit van het aandelenpakket van 45 procent van Unigro via Schuitema zelf en de bark Crédit Suisse. Deze kreeg de aandelen van Unigro om de lucht te klaren. Unigro sneefde al langere tijd naar een fusie met Schuitema, maar deze beschouwde het Unigropakket als een ongewenst drukmiddel. Unigro verkeerde in de veronderstelling dat Schuitema het pakket verspreid zou doorplaatsen.
Unigro was een levensmiddelengroep die de winkelketen [[Super]] bezat en verder samen met [[Schuitema]] eigenaar was van de [[Spar]] (supermarkt). In 1988 verkoopt Unigro haar aandeel in Spar en Schuitema aan Schuitema wanneer blijkt dat een fusie van Unigro en Schuitema door de laatste niet gewenst is. In 1996 fuseerde Unigro met [[De Boer]] winkelbedrijven en hiermee ontstond een groep van 380 supermarkten die onder de vlag [[Super De Boer]] werden gebracht. Naast de Super De Boer supermarkten hoorden ook de Spar supermarkten, de Trekpleister Drogisten en de [[Mitra]] Slijterijen tot de nieuwe groep. Vrij kort na de fusie van Unigro en De Boer kwam het in 1998 tot een fusie met de Vendex Food Groep ([[V&D]]) en ontstond [[Laurus]] NV.
De plaatsing bij Ahold leverde Ahold en Schuitema een openbare mededeling van de SER-fusiecommissie op dat de code was geschonden. In september kondigde een boze Unigro verder aan dat zij via een verkorte bodemprocedure de transactie bij de rechter in Utrecht zou aanvechten. Er gingen bij De Spar veel stemmen op om Schuitema uit dit samenwerkingsverband te verwijderen.


Het Spar-bestuur zegt dat met het nu genomen besluit duidelijk wordt gekozen voor voortzetting en eezamenlijke uitbreiding van de Spar-organisatie. Hiervoor worden strikte garanties van Ahold geëist.


 
[[categorie:Supermarkt]]
Gisteren verweerde Schuitema zich voor de rechtbank in Utrecht tegen wat Unigro, een onderneming die zich op hetzelfde gebied beweegt, in haar dagvaarding tegen Schuitema had aangevoerd. Schuitema bracht naar voren dat het aanbod van 8 juli van Unigro om de aandelen Schuitema te verkopen aan door Schuitema aan te wijzen gegadigden voor ƒ 1500 per aandeel, een complete breuk betekende met de tot dan toe door Unigro gevolgde gedragslijn.

Versie van 17 okt 2015 11:18

Unigro was een levensmiddelengroep die de winkelketen Super bezat en verder samen met Schuitema eigenaar was van de Spar (supermarkt). In 1988 verkoopt Unigro haar aandeel in Spar en Schuitema aan Schuitema wanneer blijkt dat een fusie van Unigro en Schuitema door de laatste niet gewenst is. In 1996 fuseerde Unigro met De Boer winkelbedrijven en hiermee ontstond een groep van 380 supermarkten die onder de vlag Super De Boer werden gebracht. Naast de Super De Boer supermarkten hoorden ook de Spar supermarkten, de Trekpleister Drogisten en de Mitra Slijterijen tot de nieuwe groep. Vrij kort na de fusie van Unigro en De Boer kwam het in 1998 tot een fusie met de Vendex Food Groep (V&D) en ontstond Laurus NV.