SRV: verschil tussen versies

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''SRV-wagen''' was een kleine rijdende supermarkt. De naam stond voor 'Samen Rationeel Verkopen'.<ref>[http://www.wipo.int/ipdl/en/madrid/key.jsp?KEY=37717...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(12 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''SRV-wagen''' was een kleine rijdende [[supermarkt]].
[[ Image:1981-poorter.jpg | thumb | right | 400px | Advertentie uit 1981 waarin Poorter bier wordt geïntroduceerd ]]


De naam stond voor 'Samen Rationeel Verkopen'.<ref>[http://www.wipo.int/ipdl/en/madrid/key.jsp?KEY=377176 Merkregistratie bij de WIPO]</ref> Later gaf men voor dat het ging om de eerste drie medeklinkers uit het woord 'SeRVice'. SRV is in 1966 ontstaan uit de samenwerking van een aantal groothandels die door heel Nederland voornamelijk leverden aan de melkhandel: ''Super Ratio'' en ''Knipkaart''.
De coöperatieve vereniging voor Nederlandse melkhandel SRV, Samen Rationeel Verkopen, is in 1966 in Amsterdam opgericht door 25  groothandelsbedrijven en ruim 3500 zelfstandige melkhandelaren. In eerste instantie werd de SRV opgezet als inkooporganisatie, maar SRV is vooral bekend geworden van hun rijdende winkels. Het concept van de rijdende supermarkt komt voor een belangrijk deel op conto van de latere Philips topman Cor Boonstra die van 1966 tot 1974 de eerste SRV-directeur was. In 1976 verhuist het hoofdkantoor naar Amstelveen. Destijds waren 17 groothandelsbedrijven, 1926 rijdende winkels, 780 vaste vestigingen (waaronder ongeveer 100 buurtwinkels) en 911 huis-aan-huis-verkopende melkslijters aangesloten. Vijf jaar later, in 1981, verhuist het hoofdkantoor alweer, dit keer naar Weesp.


In eerste instantie werd de SRV opgezet als inkooporganisatie. Het concept van de rijdende supermarkt is bedacht door de latere Philips topman Cor Boonstra toen hij verkoopleider was bij de ''Zuivel Handel Maatschappij''. Boonstra was van 1966 tot 1974 de eerste SRV-directeur onder voorzitter E.W. Heeremans. Later werd SRV een verkoopformule met folders, spaarmunten en spaarzegels, eigen merken, dagblad- en zelfs tv-reclame.<ref>[http://hetcocktailtrio.nl/tjongereclame.htm Het Cocktail Trio - ''Leve de man van de SRV!'']</ref>
Door toenemende concurrentie van de supermarkten verdween de SRV-formule in 1995. De rijdende winkels zijn overgenomen door [[Van Tol|Springer & Partners]].


De SRV-formule werd in 1995 opgeheven en overgenomen door Springer & Partners.<ref>[http://www.springerenpartners.nl/ Springer & Partners]</ref> De rijdende winkel is nu een verschijnsel waarvan vooral ouderen gebruikmaken. Hij komt met name nog in dorpen of woonkernen waar geen supermarkt (meer) is. Anno 2011 waren er nog ca. 305 rijdende winkels in Nederland.{{Bron?||2015|08|29}}
Bier was altijd een belangrijk product voor SRV vanwege het gemak voor de consument. In 1976 bestond de omzet voor 30 procent uit de verkoop van bier en frisdranken. In 1991 was SRV marktleider in de omzet van bier. SRV verkocht bier onder [http://www.bieretiketten.nl/cms/index.php?page=Etikettenoverzicht&paginanr=bavaria--------037-00 eigen merk] en vanaf 1981 werd ook [http://www.bieretiketten.nl/cms/index.php?page=Etikettenoverzicht&paginanr=bavaria--------034-00 Poorter bier] exclusief bij de SRV aangeboden. Beide merken werden bij [[Bavaria]] geproduceerd. [http://www.bieretiketten.nl/cms/?index.php&page=Etikettenoverzicht&paginanr=oranjeboom-----105-10 Poorter bier] is later ook door [[Oranjeboom]] gebrouwen.
 
= Huismerk bier =
De SRV verkocht bier onder eigen merk, later werd ook [[Poorter bier]] exclusief bij de SRV aangeboden. Beide merken werden bij [[Bavaria]] geproduceerd.


<gallery>
Bestand: SRV1.jpg| SRV Zuivelservice Amstelveen.
Bestand: SRV2.jpg| SRV Weesp.
Bestand: Poorterbier1.jpg| Speciaal gebrouwen en gebotteld voor SRV Amstelveen.
Bestand: Poorterbier2.jpg| Speciaal gebrouwen en gebotteld voor SRV Weesp.
Bestand: Poorterbier3.jpg| Geen vermelding SRV op het etiket.
</gallery>


[[Categorie:Supermarkt]]
[[Categorie:Supermarkt]]
[[Categorie:Huismerk]]

Huidige versie van 14 nov 2015 om 13:33

Advertentie uit 1981 waarin Poorter bier wordt geïntroduceerd

De coöperatieve vereniging voor Nederlandse melkhandel SRV, Samen Rationeel Verkopen, is in 1966 in Amsterdam opgericht door 25 groothandelsbedrijven en ruim 3500 zelfstandige melkhandelaren. In eerste instantie werd de SRV opgezet als inkooporganisatie, maar SRV is vooral bekend geworden van hun rijdende winkels. Het concept van de rijdende supermarkt komt voor een belangrijk deel op conto van de latere Philips topman Cor Boonstra die van 1966 tot 1974 de eerste SRV-directeur was. In 1976 verhuist het hoofdkantoor naar Amstelveen. Destijds waren 17 groothandelsbedrijven, 1926 rijdende winkels, 780 vaste vestigingen (waaronder ongeveer 100 buurtwinkels) en 911 huis-aan-huis-verkopende melkslijters aangesloten. Vijf jaar later, in 1981, verhuist het hoofdkantoor alweer, dit keer naar Weesp.

Door toenemende concurrentie van de supermarkten verdween de SRV-formule in 1995. De rijdende winkels zijn overgenomen door Springer & Partners.

Bier was altijd een belangrijk product voor SRV vanwege het gemak voor de consument. In 1976 bestond de omzet voor 30 procent uit de verkoop van bier en frisdranken. In 1991 was SRV marktleider in de omzet van bier. SRV verkocht bier onder eigen merk en vanaf 1981 werd ook Poorter bier exclusief bij de SRV aangeboden. Beide merken werden bij Bavaria geproduceerd. Poorter bier is later ook door Oranjeboom gebrouwen.