VéGé: verschil tussen versies

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
VéGé staat voor VErkoop GEmeenschap, het was een Nederlandse landelijke organisatie van zelfstandige kruideniers. Ze werd in 1938 opgericht door de grossier Theo Albada Jelgersma uit Breda.
De VéGé (VErkoop Gemeenschap) werd in 1938 opgericht door de grossier Theo Albada Jelgersma uit Breda. Door deze constructie konden winkeliers en grossiers zich onder een naam presenteren en ook eigenmerkartikelen voeren. De winkeliers verplichtten zich een zeker minimum van hun omzet bij een grossier in te kopen. De grossiers verzorgden in ruil daarvoor bijvoorbeeld de boekhouding, het reclamemateriaal en de etalageverzorging tegen kostprijs. Het voordeel van deze samenwerking was voor de grossiers de grotere inkoopkracht bij de fabrikant en de afnamezekerheid door de aangesloten winkeliers.


De VéGé was samen met De [[Spar]], de Centra en de [[ViVo]] één van de vier grote Nederlandse vrijwillige filiaalbedrijven. In 1939 waren er 2.400 winkels lid van de organisatie. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook vestigingen buiten Nederland. In 1961 waren er 28.900 kruideniers bij de VéGé aangesloten in tien landen
De VéGé was samen met De [[Spar]], de Centra en de [[ViVo]] één van de vier grote Nederlandse vrijwillige filiaalbedrijven. In 1939 waren er 2.400 winkels lid van de organisatie. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook vestigingen buiten Nederland. In 1961 waren er 28.900 kruideniers bij de VéGé aangesloten in tien landen.


De VéGé werd opgericht in 1938 door Theo Albada Jelgersma uit Breda. De naam VéGé staat voor “Verkoop Gemeenschap”. Door deze constructie konden winkeliers en grossiers zich onder een naam presenteren en ook eigenmerkartikelen voeren. De winkeliers verplichtten zich een zeker minimum van hun omzet bij een grossier in te kopen. De grossiers verzorgden in ruil daarvoor bijvoorbeeld de boekhouding, het reclamemateriaal en de etalageverzorging tegen kostprijs. Het voordeel van deze samenwerking was voor de grossiers de grotere inkoopkracht bij de fabrikant en de afnamezekerheid door de aangesloten winkeliers.
In 1980 fuseert de Albada Jelgersma-groep met [[Unigro]] NV. Op die datum telde Unigro 794 personeelsleden, van wie 98 part-timers. Unigro levert met name aan Vivo- en [[IFA]]-winkeliers. Evenals Unigro levert Albada Jelgersma aan zelfstandige detaillisten, waarbij de grossiersbelangen van VéGé, De Kroon, [[Tip]] en Almarkt in Zuid-Nederland worden behartigd. De fusie leidde tot de "Super" formule die later fuseert met [[De Boer]] tot [[Super De Boer]].


Na 1975 is VéGé opgegaan in Unigro.
==Huismerk==
Het [http://www.bieretiketten.nl/cms/index.php?page=Etikettenoverzicht&paginanr=bavaria--------041-20&label=12863 VéGé Bier], Münchener en Oud Bruin werd gebrouwen bij [[Bavaria]]. Voor de export naar Italië is VéGé Birra door [http://www.bieretiketten.nl/cms/index.php?page=Etikettenoverzicht&paginanr=oranjeboom-----116-00&label=27166 Oranjeboom] gebrouwen.


1980BREDA — Het bod van Albada Jelgenma op de aandelen van Unigro NV in Utrecht is door een overgrote meerderheid van de aandeelhouders aanvaard. Vakbonden, ondememlngiraden en aangesloten winkeliersorganisaties lieten weten zich positief tegenover de fusie op te stellen, aldus Albada Jelgersma.
<gallery heights=200px widths=200px mode="traditional">
Unigro, dat een uitstaand aandelenkapitaal van bijna ƒ2,23 miljoen heeft, boekte in het op 31 januari afgesloten boekjaar 1979-1980 een omzet van ƒ 566,3 miljoen. Op die datum telde Unigro 794 personeelsleden, van wie 98 part-timers. Unigro levert met name aan Vivo- en IFA-winkeliers. Sinds april van dit jaar waren besprekingen gaande met Albada Jelgersma over een samenwerking op het gebied van de groothandel in levensmiddelen.
Bestand:Vege1.jpg| .
Albada Jelgersma Beheer NV behaalde met ca. 800 man personeel vorig jaar een omzet van rond ƒ 500 miljoen. Evenals Unigro levert Albada Jelgersma aan zelfstandige detaillisten, waarbij de grossiersbelangen van VéGé, De Kroon, Tip en Almarkt in Zuid-Nederland Worden behartigd. De nieuwe combinatie zal met een totale groothandelsomzet van ruim ƒ 1,1 miljard een versteviging van de positie van de aangesloten afnemers betekenen, aldus Albada Jelgersma.
Bestand:Vege2.jpg| .
SCHUITEMA
Bestand:Vege4.jpg| Exportetiket van [[Oranjeboom]].
Op 24 juni maakte Schuitema bekend ook een bod voor te bereiden op het aandelenkapitaal van Unigro. Volgens een woordvoerder van Albada Jelgersma toen bemoeilijkte deze stap van Schuitema de besprekingen met Unigro.
Bestand:Vege3.jpg| VG wordt VG Super.
Schuitema NV (detail- en groothandel in levensmiddelen, o.m. partner bij vrijwillig filiaalbedrijf Centra) heeft in de eerste vier perioden (16 weken) van 1980 de nettowinst zien dalen van ƒ 1,1 min in dezelfde periode van 1979 tot ƒ 866.000.
Bestand:Vege5.jpg| .
De omzet steeg met 8 pet tot ƒ332 min. Voor het gehele jaar moet rekening gehouden worden met eenjager resultaat (1979: ƒ4,5 min winst), aldus de directie.
Bestand:Vege6.jpg| VG is verdwenen.
 
</gallery>
In 1966 ontstond uit een fusie van ViVo grossiers de organisatie UniGro ("Unie van Grossiers"). In 1980 werd de UniGro gekocht door de eigenaar (Albada Jelgersma) van een andere kruideniersketen, VéGé, hetgeen leidde tot de "Super" formule.


[[Categorie:Supermarkt]]
[[Categorie:Supermarkt]]
[[Categorie:Huismerk]]
[[Categorie:Huismerk]]

Huidige versie van 29 okt 2015 om 17:46

De VéGé (VErkoop Gemeenschap) werd in 1938 opgericht door de grossier Theo Albada Jelgersma uit Breda. Door deze constructie konden winkeliers en grossiers zich onder een naam presenteren en ook eigenmerkartikelen voeren. De winkeliers verplichtten zich een zeker minimum van hun omzet bij een grossier in te kopen. De grossiers verzorgden in ruil daarvoor bijvoorbeeld de boekhouding, het reclamemateriaal en de etalageverzorging tegen kostprijs. Het voordeel van deze samenwerking was voor de grossiers de grotere inkoopkracht bij de fabrikant en de afnamezekerheid door de aangesloten winkeliers.

De VéGé was samen met De Spar, de Centra en de ViVo één van de vier grote Nederlandse vrijwillige filiaalbedrijven. In 1939 waren er 2.400 winkels lid van de organisatie. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook vestigingen buiten Nederland. In 1961 waren er 28.900 kruideniers bij de VéGé aangesloten in tien landen.

In 1980 fuseert de Albada Jelgersma-groep met Unigro NV. Op die datum telde Unigro 794 personeelsleden, van wie 98 part-timers. Unigro levert met name aan Vivo- en IFA-winkeliers. Evenals Unigro levert Albada Jelgersma aan zelfstandige detaillisten, waarbij de grossiersbelangen van VéGé, De Kroon, Tip en Almarkt in Zuid-Nederland worden behartigd. De fusie leidde tot de "Super" formule die later fuseert met De Boer tot Super De Boer.

Huismerk

Het VéGé Bier, Münchener en Oud Bruin werd gebrouwen bij Bavaria. Voor de export naar Italië is VéGé Birra door Oranjeboom gebrouwen.