Pint: verschil tussen versies

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[bestand: 17039.jpg| thumb| right| Etiket van Gulpener ter gelegenheid van 15 jaar Pint]]
[[bestand: 17039.jpg| thumb| right| Etiket van Gulpener ter gelegenheid van 15 jaar Pint]]
De bierconsumentenvereniging PINT (Promotie Informatie Traditioneel Bier) bestaat sinds 1980 en heeft als voornaamste doel om de biercultuur in Nederland te bevorderen. Daartoe organiseert de vereniging activiteiten als festivals, bierproefavonden en excursies. Tevens wil PINT als onafhankelijke partij opkomen voor de belangen van de bierconsument tegenover bierbrouwers, horecaondernemers, supermarkten, slijterijen of andere commerciële partijen. In de algemene ledenvergadering van 12 juni 2010 is de volgende missie vastgesteld: 'De bierconsumentenvereniging PINT komt op voor de belangen van de Nederlandse bierconsument in de ruimst denkbare zin.'
De bierconsumentenvereniging PINT (Promotie Informatie Traditioneel Bier) is in 1980 opgericht om de biercultuur in Nederland te bevorderen. De vereniging organiseert activiteiten als festivals, bierproefavonden en excursies. Het jaarlijkse PINT bokbierfestival in Amsterdam behoort tot de oudste en bekendste bierfestivals in Nederland. Tevens wil PINT als onafhankelijke partij opkomen voor de belangen van de bierconsument tegenover bierbrouwers, horecaondernemers en andere commerciële partijen.  


PINT is regionaal georganiseerd. Momenteel zijn er negen regio's:  Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Midden, Noord-Brabant, Noord, Oost en Flevoland. Alle regio's hebben een eigen bestuur dat diverse activiteiten op regionaal niveau organiseert. Leden zijn automatische lid van de regio waarin zij wonen. Het verenigingsblad PINT Nieuws verschijnt zes keer per jaar en maandelijks is er een Nieuwsbrief per e-mail.
PINT is regionaal georganiseerd. Momenteel zijn er negen regio's:  Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Midden, Noord-Brabant, Noord, Oost en Flevoland. Alle regio's hebben een eigen bestuur dat diverse activiteiten op regionaal niveau organiseert. Leden zijn automatische lid van de regio waarin zij wonen. Het verenigingsblad PINT Nieuws verschijnt zes keer per jaar en maandelijks is er een Nieuwsbrief per e-mail.


=Geschiedenis=
PINT werd in 1980 opgericht uit onvrede met de eenzijdige Nederlandse biercultuur van die tijd, ook wel aangeduid als "De pilswoestijn". In navolging van de Engelse bierconsumentenvereniging CAMRA (Campaign for Real Ale), ontstaat het idee om zich ook in Nederland te verenigen. Eén van de Nederlandse CAMRA-leden vindt dat wat in Engeland kan ook in Nederland moet kunnen. Begin 1980 plaatst hij een oproep in 'What's Brewing', het magazine van CAMRA. Deze oproep leidt er toe dat in een groep mensen bij elkaar komt, die vervolgens een verzoek indient bij CAMRA om een Nederlandse afdeling op te richten. CAMRA wijst dit verzoek echter af omdat Nederland niet tot haar werkterrein behoort.
De initiatiefnemers zitten niet bij de pakken neer en besluiten een eigen vereniging op te richten. Op 14 oktober 1980 worden bij de notaris de statuten ondertekend en met een startkapitaal van 50 Engelse ponden, geschonken door CAMRA, is de vereniging PINT een feit. Het eerste bestuur van PINT wordt gevormd door Nico van Dijk, Casper van Gijn, Rob Gras, Ben Kegge en Paul van Oosterom.


PINT wordt eind 1980 opgericht uit onvrede met de erbarmelijke staat waarin de Nederlandse biercultuur zich op dat moment bevindt. Na jaren van overnames en sluitingen telt Nederland aan het einde van de jaren zeventig nog slechts 14 brouwerijen die gezamenlijk nog slechts 40 bieren brouwen. Met pilsener als de dominante biersoort kan met een gerust hart worden gesteld dat Nederland als bierland in 1980 is veranderd in een pilswoestijn. Slechts een enkele brouwerij brengt nog een ander bier dan pilsener op de markt.
=Internationaal=
 
PINT is één van de oprichters van de EBCU (European Beer Consumers Union) waarin bierconsumentenverenigingen uit een groot aantal Europese landen zijn verenigd. Steeds meer regels op het gebied van grondstoffen, etiketten en belastingen op bier (accijnzen) worden op Europees niveau vastgesteld. Een sterke lobby vanuit EBCU in Brussel is derhalve ook in het belang van de Nederlandse bierconsument.
Enkele bierliefhebbers zien de teloorgang van de Nederlandse biercultuur met lede ogen aan. Zij worden lid van de Engelse bierconsumentenvereniging CAMRA (wat staat voor Campaign for Real Ale), die in 1971 is opgericht met het doel de Engelse biercultuur nieuw leven in te blazen. En met succes: al snel groeit CAMRA uit tot een vereniging met meer dan 50.000 leden.
 
Eén van de Nederlandse CAMRA-leden vindt dat wat in Engeland kan ook in Nederland moet kunnen. Begin 1980 plaatst hij een oproep in 'What's Brewing', het magazine van CAMRA. Deze oproep leidt er toe dat in een groep mensen bij elkaar komt, die vervolgens een verzoek indient bij CAMRA om een Nederlandse afdeling op te richten. CAMRA wijst dit verzoek echter af omdat Nederland niet tot haar werkterrein behoort.
 
De initiatiefnemers zitten niet bij de pakken neer en besluiten een eigen vereniging op te richten. Op 14 oktober 1980 worden bij de notaris de statuten ondertekend en met een startkapitaal van 50 Engelse ponden, geschonken door CAMRA, is de vereniging PINT een feit. Het eerste bestuur van PINT wordt gevormd door Nico van Dijk, Casper van Gijn, Rob Gras, Ben Kegge en Paul van Oosterom.
 
missie geslaagd
 
PINT stelt zich ten doel het bevorderen van de biercultuur in Nederland en het informeren en behartigen van de belangen van de Nederlandse bierconsument en gaat meteen aan de slag. Allerlei activiteiten worden ontplooid, zoals het uitgeven van het tweemaandelijkse PINT Nieuws en het organiseren van succesvolle bierfestivals, bierproefavonden door het hele land en excursies naar brouwerijen. Het PINT Bokbierfestival groeit uit tot het grootste bierfestival van Nederland. Daarnaast brengt PINT incidenteel informatieve biergidsen uit en houdt zij gerichte consumentenacties. Mede of misschien wel juist door de activiteiten van PINT leeft de Nederlandse biercultuur langzaam maar zeker op vanaf het begin tachtig.
 
Vandaag de dag is Nederland weer een bierland van allure: rond de 300 brouwerijen (en brouwerijhuurders) brouwen inmiddels een ruime variëteit aan bieren in vele stijlen. Steeds meer mensen ontdekken deze bieren.
 
en nu verder
 
De doelstelling van PINT om de Nederlandse biercultuur nieuw leven in te blazen is geslaagd, maar dat betekent niet dat we op onze lauweren kunnen gaan rusten. Er is nog veel mis in de bierwereld. PINT blijft kritisch kijken naar de ontwikkelingen in de bierwereld. Maar ondertussen genieten we van al dat heerlijke bier.
 
• PINT Internationaal  
PINT is ook actief op Europees niveau. In een tijd dat steeds meer regels afkomstig zijn uit Brussel is het van belang dat bierconsumenten ook daar hun mening laten horen. Een sterke lobby in Brussel is in het belang van de Nederlandse bierconsument. Daarom is PINT een trots lid van de European Beer Consumers Union (EBCU).
 
PINT is ook actief op Europees niveau. In een tijd dat steeds meer regels afkomstig zijn uit Brussel is het van belang dat bierconsumenten ook daar hun mening laten horen. Hierbij kan worden gedacht aan regels op het gebied van grondstoffen, etiketten en belastingen op bier (accijnzen). Een sterke lobby in Brussel is derhalve ook in het belang van de Nederlandse bierconsument. Daarom is PINT een trots lid van de European Beer Consumers Union (EBCU).
 
PINT Internationaal
PINT is één van de oprichters van de EBCU waarin bierconsumentenverenigingen uit een groot aantal Europese landen zijn verenigd. Het gaat hierbij om de volgende landen: België, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, het Verenigd  Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
 
• PINT Bierprijzen
 
Iedere twee jaar reikt PINT de Gouden PINT uit. Dit is de meest vooraanstaande prijs in de bierwereld voor activiteiten of initiatieven die in de twee jaar voorafgaand aan de uitreiking plaats vonden. Tevens worden dan prijzen in het kader van bijzondere verdiensten en stimulering uitgereikt.
 
Over de PINT Bierprijzen
 
Gouden PINT
 
De tweejaarlijkse Gouden PINT is de belangrijkste van de drie Bierprijzen. Deze prijs werd door PINT ingesteld om belangrijke initiatieven in de Nederlandse bierwereld voor het voetlicht te halen. In principe komt alles en iedereen voor de prijs in aanmerking. Een brouwer die een bijzonder bier maakte, de auteur van een boek, een goede nieuwe website of de organisatie van een festival, alles is mogelijk. De prijs wordt toegekend aan een persoon of instantie die een positieve bijdrage heeft geleverd aan de instandhouding, ontwikkeling of promotie van de biercultuur in Nederland. De oorspronkelijkheid, het vernieuwende karakter en de meerwaarde van een initiatief of activiteit zijn daarbij voor de jury belangrijke aandachtspunten.
 
PINT voor Bijzondere Verdienste
 
Deze prijs is bedoeld voor diegenen die volgens de jury over een langere periode
van tijd een positieve bijdrage leveren of hebben geleverd aan de ontwikkeling
van de biercultuur in Nederland. Het is een juryprijs: de jury bepaalt of en aan
wie of deze prijs wordt uitgereikt.
 
PINT Stimuleringsprijs
 
De PINT Stimuleringsprijs is bedoeld voor initiatieven en/of activiteiten die
naar oordeel van de jury een bijzondere meerwaarde hebben voor de ontwikkeling
van de biercultuur in Nederland. In aanmerking komen bijvoorbeeld initiatieven
die niet zijn voorgedragen voor de Gouden PINT en/of die aan de aandacht dreigen
te ontsnappen.
 
 
• Voorwaarden en reglementen
 
 
 
***
PINT is op 14 oktober 1980 opgericht door enkele Nederlandse leden van het Britse CAMRA, in een tijd dat er in Nederland voornamelijk pils werd gebrouwen. De oprichters wilden hier verandering in brengen, enerzijds door brouwerijen te stimuleren om een meer gevarieerd aanbod van bieren op de markt te brengen en op traditionele wijze bier te brouwen, anderzijds door de consument erop te wijzen dat er meer biersoorten zijn dan alleen pils. Voor haar leden en voor geïnteresseerden organiseert PINT bierproefavonden en excursies en wordt zes keer per jaar een eveneens PINT geheten tijdschrift uitgegeven. PINT organiseert jaarlijks enkele bierfestivals waarvan het bokbierfestival eind oktober in de Beurs van Berlage in Amsterdam het grootste is.
 
PINT heeft acht doelstellingen. Deze zijn:[1]
1.Het objectief informeren van de consument omtrent de actuele biersituatie in Nederland, traditionele brouw- en tapwijzen, en het opnieuw in de belangstelling brengen van de biercultuur in Nederland
2.Het stimuleren van brouwerijen tot het maken van op traditionele wijze gebrouwen bieren, zonder overbodige of onnatuurlijke toevoegingen, filteringen en pasteurisaties - hierna te noemen "traditionele bieren" - in meerdere typen en smaken, en het publicitair (niet financieel) ondersteunen van deze bieren.
3.Het streven naar toenemend gebruik van andere tapwijzen dan CO2-druk, indien bevorderlijk voor het behoud van het karakter van het betreffende bier.
4.het stimuleren van caféhouders, slijters, groothandelaren en importeurs tot het voeren van "traditionele bieren".
5.Het ijveren voor het invoeren van één universele tapmaat binnen de horecabedrijven in Nederland en duidelijke mededeling van het gebruik van hiervan afwijkende glazen.
6.Het (doen) uitvoeren van tests (ten aanzien van kwaliteit en smaak) op bieren zowel in Nederland geproduceerd als ingevoerd, door volledig onafhankelijke en objectieve bierkenners uit binnen- en buitenland, bekend bij het bestuur of ongebonden leden, en door chemische analyse.
7.Het streven naar versoepeling van brouwerijcontracten en naar alternatieve kredietverlening
8.Het bevorderen van het vastleggen van de historie van het bier in Nederland.
 
In de praktijk worden de eerste vijf doelstellingen uitgevoerd door het uitgeven en verspreiden van een tijdschrift, het onderhouden van contacten met brouwers, caféhouders, slijters, het productschap en anderen, door het uitgeven van gidsen en door het organiseren van festiviteiten. Niet aan iedere doelstelling wordt evenveel aandacht besteed.
***


[[bestand: 11681.jpg| thumb| left| Etiket van Zilverpint]] Zilverpint is een eenmalig uitgebracht bier, gebrouwen in 2005 in opdracht van PINT door de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de biervereniging. Het is een donkere tripel van 8% alcohol, en een stamwortgehalte van 18,1 graden Plato. EBU (bittergehalte) is 25, EBC (kleur) 28. Het bier is van hoge gisting en was verkrijgbaar op fles en van het vat. De flessenversie (alleen 75 cl.) heeft nagisting op fles.
[[bestand: 11681.jpg| thumb| left| Etiket van Zilverpint]] Zilverpint is een eenmalig uitgebracht bier, gebrouwen in 2005 in opdracht van PINT door de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de biervereniging. Het is een donkere tripel van 8% alcohol, en een stamwortgehalte van 18,1 graden Plato. EBU (bittergehalte) is 25, EBC (kleur) 28. Het bier is van hoge gisting en was verkrijgbaar op fles en van het vat. De flessenversie (alleen 75 cl.) heeft nagisting op fles.

Huidige versie van 5 jun 2016 om 09:52

Etiket van Gulpener ter gelegenheid van 15 jaar Pint

De bierconsumentenvereniging PINT (Promotie Informatie Traditioneel Bier) is in 1980 opgericht om de biercultuur in Nederland te bevorderen. De vereniging organiseert activiteiten als festivals, bierproefavonden en excursies. Het jaarlijkse PINT bokbierfestival in Amsterdam behoort tot de oudste en bekendste bierfestivals in Nederland. Tevens wil PINT als onafhankelijke partij opkomen voor de belangen van de bierconsument tegenover bierbrouwers, horecaondernemers en andere commerciële partijen.

PINT is regionaal georganiseerd. Momenteel zijn er negen regio's: Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Midden, Noord-Brabant, Noord, Oost en Flevoland. Alle regio's hebben een eigen bestuur dat diverse activiteiten op regionaal niveau organiseert. Leden zijn automatische lid van de regio waarin zij wonen. Het verenigingsblad PINT Nieuws verschijnt zes keer per jaar en maandelijks is er een Nieuwsbrief per e-mail.

Geschiedenis

PINT werd in 1980 opgericht uit onvrede met de eenzijdige Nederlandse biercultuur van die tijd, ook wel aangeduid als "De pilswoestijn". In navolging van de Engelse bierconsumentenvereniging CAMRA (Campaign for Real Ale), ontstaat het idee om zich ook in Nederland te verenigen. Eén van de Nederlandse CAMRA-leden vindt dat wat in Engeland kan ook in Nederland moet kunnen. Begin 1980 plaatst hij een oproep in 'What's Brewing', het magazine van CAMRA. Deze oproep leidt er toe dat in een groep mensen bij elkaar komt, die vervolgens een verzoek indient bij CAMRA om een Nederlandse afdeling op te richten. CAMRA wijst dit verzoek echter af omdat Nederland niet tot haar werkterrein behoort. De initiatiefnemers zitten niet bij de pakken neer en besluiten een eigen vereniging op te richten. Op 14 oktober 1980 worden bij de notaris de statuten ondertekend en met een startkapitaal van 50 Engelse ponden, geschonken door CAMRA, is de vereniging PINT een feit. Het eerste bestuur van PINT wordt gevormd door Nico van Dijk, Casper van Gijn, Rob Gras, Ben Kegge en Paul van Oosterom.

Internationaal

PINT is één van de oprichters van de EBCU (European Beer Consumers Union) waarin bierconsumentenverenigingen uit een groot aantal Europese landen zijn verenigd. Steeds meer regels op het gebied van grondstoffen, etiketten en belastingen op bier (accijnzen) worden op Europees niveau vastgesteld. Een sterke lobby vanuit EBCU in Brussel is derhalve ook in het belang van de Nederlandse bierconsument.

Etiket van Zilverpint

Zilverpint is een eenmalig uitgebracht bier, gebrouwen in 2005 in opdracht van PINT door de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de biervereniging. Het is een donkere tripel van 8% alcohol, en een stamwortgehalte van 18,1 graden Plato. EBU (bittergehalte) is 25, EBC (kleur) 28. Het bier is van hoge gisting en was verkrijgbaar op fles en van het vat. De flessenversie (alleen 75 cl.) heeft nagisting op fles.