Vroom en Dreesmann: verschil tussen versies

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''V&D''', voor 2007 bekend als '''Vroom & Dreesmann''', is een Nederlands warenhuis in eigendom van investeringsmaatschappij Sun European Partners. V&D is in 1887 opgericht door Willem Vroom en Anton Dreesmann (1854-1934). Het eerste filiaal bevond zich aan de Weesperstraat in Amsterdam. Vroom & Dreesmann heeft 63 filialen, verspreid over heel Nederland.
V&D is in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann. Het bedrijf groeit in bijna 100 jaar uit tot een gerenommeerd warenhuis met verschillende vestigingen in het land. Vanaf 1973 werd kleinzoon Anton Dreesmann (1923-2000) directeur van de warenhuisketen. Onder zijn leiding groeide V&D in 1982 uit tot het grote conglomeraat Vendex International, bestaande uit aan V&D gelieerde bedrijven en merken waaronder Vendomatic, Vendorama en Vendomus, uitzendbureaus Vedior en ASB, verschillende detailhandelsketens en de supermarkten [[Edah]], [[Dagmarkt]], [[Konmar]] en [[Basismarkt]]. Na de beursgang in 1996 fuseert de supermarkt-divisie in 1998 met [[De Boer]]/[[Unigro]] tot [[Laurus]]. De warenhuizen van V&D verdwijnen na het faillissement in 2016.


==Geschiedenis==
[[ Image:adv_venda_augustus_1968.jpg | thumb | left | 200px | Advertentie voor Venda Pilsener (1968) ]]
Aan het einde van de 19e eeuw waren er twee succesvolle zakenlieden in Amsterdam actief: Willem Vroom en Anton Dreesmann. Beiden hadden manufacturenzaken en waren rooms-katholiek. Vroom trouwde in 1883 met een zuster (Francisca Tombrock) van de vrouw (Helena Tombrock) van Dreesmann, wat hen zwagers maakte.


Dreesmann, en later ook Vroom, gebruikte in zijn winkel een voor die tijd ongebruikelijke strategie: lage en vaste prijzen tegen contante betaling. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat men altijd korting kreeg.
In de supermarkten van Vroom en Dreesman was ook een huismerk bier verkrijgbaar onder de naam Venda. De V&D supermarkten zijn in het begin van de jaren 1980 gesloten. [http://www.bieretiketten.nl/cms/?index.php&page=Etikettenoverzicht&paginanr=oranjeboom-----116-30 Venda Pilsener], [http://www.bieretiketten.nl/cms/?index.php&page=Etikettenoverzicht&paginanr=oranjeboom-----116-20 Venda Oud Bruin] en [http://www.bieretiketten.nl/cms/?index.php&page=Etikettenoverzicht&paginanr=oranjeboom-----116-10 Venda Extra Pilsener] zijn gebrouwen door Oranjeboom. Volgens de afbeeldingen in krantenadvertenties zijn deze etiketten gebruikt van halverwege de jaren 1960 tot 1974. Daarna werd [http://www.bieretiketten.nl/cms/?index.php&page=Etikettenoverzicht&paginanr=dommelsch------019-10 Venda Pilsener Bier] gebrouwen door Dommelsch.  


<gallery>
Bestand: Venda1.jpg | .
Bestand: Venda2.jpg | .
Bestand: Venda3.jpg | .
Bestand: Venda4.jpg | .
</gallery>


=== Vendex ===
Vanaf 1973 werd kleinzoon Anton Dreesmann (1923-2000) directeur van de warenhuisketen. Onder zijn leiding groeide V&D in 1982 uit tot het grote conglomeraat Vendex International, bestaande uit aan V&D gelieerde bedrijven en merken waaronder Vendomatic, Vendorama en Vendomus, uitzendbureaus Vedior en ASB, supermarkten en verschillende detailhandelsketens waaronder [[Edah]] en Hunkemöller. In 1988 werd hij opgevolgd door Arie van der Zwan. Rond 1995 wordt Vendex International beursgenoteerd. In 1997 wordt het gesplitst in detailhandelsbedrijf Vendex en dienstenbedrijf Vedior.
=== Huismerk Bier ===
In de supermarkten van Vroom en Dreesman was ook een huismerk bier verkrijgbaar onder de naam [[Venda]].
==Externe links==
* [http://www.vd.nl/ Officiële website]
* [http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2015/januari/Vroom-en-Dreesmann-in-problemen.html NPO Geschiedenis over V&D]
* [https://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/overzicht/30633.nl.html Archief Vroom & Dreesmann Stadsarchief Amsterdam]
[[Categorie:Supermarkt]]
[[Categorie:Supermarkt]]

Huidige versie van 30 apr 2016 om 11:15

V&D is in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann. Het bedrijf groeit in bijna 100 jaar uit tot een gerenommeerd warenhuis met verschillende vestigingen in het land. Vanaf 1973 werd kleinzoon Anton Dreesmann (1923-2000) directeur van de warenhuisketen. Onder zijn leiding groeide V&D in 1982 uit tot het grote conglomeraat Vendex International, bestaande uit aan V&D gelieerde bedrijven en merken waaronder Vendomatic, Vendorama en Vendomus, uitzendbureaus Vedior en ASB, verschillende detailhandelsketens en de supermarkten Edah, Dagmarkt, Konmar en Basismarkt. Na de beursgang in 1996 fuseert de supermarkt-divisie in 1998 met De Boer/Unigro tot Laurus. De warenhuizen van V&D verdwijnen na het faillissement in 2016.

Advertentie voor Venda Pilsener (1968)

In de supermarkten van Vroom en Dreesman was ook een huismerk bier verkrijgbaar onder de naam Venda. De V&D supermarkten zijn in het begin van de jaren 1980 gesloten. Venda Pilsener, Venda Oud Bruin en Venda Extra Pilsener zijn gebrouwen door Oranjeboom. Volgens de afbeeldingen in krantenadvertenties zijn deze etiketten gebruikt van halverwege de jaren 1960 tot 1974. Daarna werd Venda Pilsener Bier gebrouwen door Dommelsch.