Pint

Uit etiwiki
(Doorverwezen vanaf Zilverpint)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Etiket van Gulpener ter gelegenheid van 15 jaar Pint

De bierconsumentenvereniging PINT (Promotie Informatie Traditioneel Bier) is in 1980 opgericht om de biercultuur in Nederland te bevorderen. De vereniging organiseert activiteiten als festivals, bierproefavonden en excursies. Het jaarlijkse PINT bokbierfestival in Amsterdam behoort tot de oudste en bekendste bierfestivals in Nederland. Tevens wil PINT als onafhankelijke partij opkomen voor de belangen van de bierconsument tegenover bierbrouwers, horecaondernemers en andere commerciële partijen.

PINT is regionaal georganiseerd. Momenteel zijn er negen regio's: Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg, Midden, Noord-Brabant, Noord, Oost en Flevoland. Alle regio's hebben een eigen bestuur dat diverse activiteiten op regionaal niveau organiseert. Leden zijn automatische lid van de regio waarin zij wonen. Het verenigingsblad PINT Nieuws verschijnt zes keer per jaar en maandelijks is er een Nieuwsbrief per e-mail.

Geschiedenis

PINT werd in 1980 opgericht uit onvrede met de eenzijdige Nederlandse biercultuur van die tijd, ook wel aangeduid als "De pilswoestijn". In navolging van de Engelse bierconsumentenvereniging CAMRA (Campaign for Real Ale), ontstaat het idee om zich ook in Nederland te verenigen. Eén van de Nederlandse CAMRA-leden vindt dat wat in Engeland kan ook in Nederland moet kunnen. Begin 1980 plaatst hij een oproep in 'What's Brewing', het magazine van CAMRA. Deze oproep leidt er toe dat in een groep mensen bij elkaar komt, die vervolgens een verzoek indient bij CAMRA om een Nederlandse afdeling op te richten. CAMRA wijst dit verzoek echter af omdat Nederland niet tot haar werkterrein behoort. De initiatiefnemers zitten niet bij de pakken neer en besluiten een eigen vereniging op te richten. Op 14 oktober 1980 worden bij de notaris de statuten ondertekend en met een startkapitaal van 50 Engelse ponden, geschonken door CAMRA, is de vereniging PINT een feit. Het eerste bestuur van PINT wordt gevormd door Nico van Dijk, Casper van Gijn, Rob Gras, Ben Kegge en Paul van Oosterom.

Internationaal

PINT is één van de oprichters van de EBCU (European Beer Consumers Union) waarin bierconsumentenverenigingen uit een groot aantal Europese landen zijn verenigd. Steeds meer regels op het gebied van grondstoffen, etiketten en belastingen op bier (accijnzen) worden op Europees niveau vastgesteld. Een sterke lobby vanuit EBCU in Brussel is derhalve ook in het belang van de Nederlandse bierconsument.

Etiket van Zilverpint

Zilverpint is een eenmalig uitgebracht bier, gebrouwen in 2005 in opdracht van PINT door de Hertog Jan Brouwerij in Arcen, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de biervereniging. Het is een donkere tripel van 8% alcohol, en een stamwortgehalte van 18,1 graden Plato. EBU (bittergehalte) is 25, EBC (kleur) 28. Het bier is van hoge gisting en was verkrijgbaar op fles en van het vat. De flessenversie (alleen 75 cl.) heeft nagisting op fles.