Wegwerpfles

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Opgeruimd staat netjes

Speldjes van Oranjeboom met de prijsvraag

In 1964 introduceert Oranjeboom als eerste brouwerij de zogenaamde Weggooi-fles op de Nederlandse markt. Een lichtgewicht glazen fles zonder statiegeld, die na gebruik als afval kon worden weggegooid.

Dit leidde tot kritiek van onder andere de Stichting Recreatie, die zich al langer zorgen maakten over de vervuiling van recreatiegebieden door het toenemend aantal wegwerpverpakkingen. De ANWB dringt er zelfs bij gemeenten op aan om een bepaling in de algemene politieverordening op te nemen die het achterlaten van verpakkingsmateriaal strafbaar stelt. De directie van Oranjeboom trekt zich deze kritiek aan en schrijft een prijsvraag uit voor een betere naam. De keuze valt op de term "Opruimfles" om te benadrukken dat de fles in de daartoe bestemde plekken moet worden gedeponeerd. Afvalrecycling was nog een onbekend fenomeen. De flessen werden samen met al het overige afval gedumpt op vuilstortplaatsen of verbrand.


Glasbak

de Amstel wegwerpfles van afvalbak naar glasbak

Glas is heel geschikt voor recycling omdat het oneindig hergebruikt kan worden. Momenteel wordt ongeveer 79 procent van het verpakkingsglas ingezameld en opnieuw verwerkt. Een initiatief voor het apart inzamelen van glas van de dames Kuiper en Riemens na overleg met diverse glasproducenten, leidde in 1972 tot het plaatsen van de eerste glasbak in Zeist. Het initiatief kreeg veel publiciteit en in korte tijd werden ook in Amstelveen, Rotterdam en Nieuw Einde (L) glasbakken geplaatst. in 1978 start in de provincie Noord-Brabant een grootschalig onderzoek met de plaatsing van 600 glasbakken. De resultaten bleken positief en vanaf de jaren 1980 is de glasbak een normale verschijning in alle Nederlandse plaatsen.

Het glasbaklogo is het meest gebruikte logo op bierflessen zonder statiegeld. Maar er worden ook andere logo's gebruikt om de bierdrinker tot recycling te bewegen, zoals het "niet in de glasbak"-logo voor stenen wegwerpflessen. Daarnaast hebben andere landen hun eigen logo's. Hieronder een overzicht van wat we zoal op Nederlandse bieretiketten aantroffen.