VéGé

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken

De VéGé (VErkoop Gemeenschap) werd in 1938 opgericht door de grossier Theo Albada Jelgersma uit Breda. Door deze constructie konden winkeliers en grossiers zich onder een naam presenteren en ook eigenmerkartikelen voeren. De winkeliers verplichtten zich een zeker minimum van hun omzet bij een grossier in te kopen. De grossiers verzorgden in ruil daarvoor bijvoorbeeld de boekhouding, het reclamemateriaal en de etalageverzorging tegen kostprijs. Het voordeel van deze samenwerking was voor de grossiers de grotere inkoopkracht bij de fabrikant en de afnamezekerheid door de aangesloten winkeliers.

De VéGé was samen met De Spar, de Centra en de ViVo één van de vier grote Nederlandse vrijwillige filiaalbedrijven. In 1939 waren er 2.400 winkels lid van de organisatie. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er ook vestigingen buiten Nederland. In 1961 waren er 28.900 kruideniers bij de VéGé aangesloten in tien landen.

In 1980 fuseert de Albada Jelgersma-groep met Unigro NV. Op die datum telde Unigro 794 personeelsleden, van wie 98 part-timers. Unigro levert met name aan Vivo- en IFA-winkeliers. Evenals Unigro levert Albada Jelgersma aan zelfstandige detaillisten, waarbij de grossiersbelangen van VéGé, De Kroon, Tip en Almarkt in Zuid-Nederland worden behartigd. De fusie leidde tot de "Super" formule die later fuseert met De Boer tot Super De Boer.

Huismerk

Het VéGé Bier, Münchener en Oud Bruin werd gebrouwen bij Bavaria. Voor de export naar Italië is VéGé Birra door Oranjeboom gebrouwen.