Spar

Uit etiwiki
(Doorverwezen vanaf Tilbury)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Kroonkurk van De Schaapskooi

.

DE SPAR (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) is in 1932 opgericht in Zegwaart door Adriaan van Well. Met 16 deelnemende winkeliers is dit het eerste Nederlandse vrijwillige filiaalbedrijf. Rond 1950 groeide dit uit tot maar liefst 2500 deelnemende groothandelaren en detaillisten. In 1959 werd de internationale Spar Centrale opgericht als overkoepelend orgaan. Door schaalvergroting fuseerden onderdelen en verminderde het aantal supermarkten. In 1985 waren in Nederland nog maar drie groothandelaren van Spar zelfstandig. Niet lang daarna, in 1988, werd één van de deze drie overgenomen door Schuitema. De andere twee groothandels werden eind jaren tachtig overgenomen door Unigro later Laurus. Unigro veranderde de grote Spar-supermarkten in Super de Boers en Schuitema maakte er C1000-filialen van. Alleen de ongeveer 150 kleine winkels bleven Spar. Begin 2001 verkocht Schuitema haar 30 procent aandeel van de Nederlandse Spar-organisatie aan Laurus, die het geheel weer doorverkocht aan Sperwer. De groothandel Spar Convenience wordt voor 10 procent opgekocht door de zelfstandige Spar-winkeliers. De naam en formule van Spar mag niet veranderd worden van de internationale Spar organisatie. Via de Nederlandse Spar-vereniging kunnen de detaillisten invloed uit oefenen op het commerciële beleid van de internationale organisatie.

Momenteel heeft Spar in Nederland ongeveer 260 winkels. Ook behoren tegenwoordig de kleinere winkels van Attent en ook neutrale winkels tot Spar Holding B.V.. Hiermee komt het aantal winkels in Nederland op ongeveer 500. In Nederland is Spar voor 45% van Sperwer Groep (tevens eigenaar van PLUS) en voor 45% van Sligro Food Group, de overige 10% van de aandelen is in eigendom van de zelfstandige Spar-ondernemers. Spar is aangesloten bij de inkoopvereniging Superunie.

Huismerk

Aanvankelijk werd het Spar Pilsener en Dortmunder Bier bij [Van Vollenhoven] gebrouwen. Vanaf 1952 werd het Spar [Pilsener], [Oud Bruin] en vanaf 1957 ook het Super Zwaar Bier bij brouwerij De Schaapskooi, thans Koningshoeven, gebrouwen. In de jaren 1980 is het [Spar Pilsener Bier] gebrouwen bij Bavaria. naast het eigen huismerk verkocht de Spar ook Tilbury Pilsener, Pitt Pils, Pion Pils en VDB pils.