Staffhorst

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken
advertentie uit 1860
advertentie uit 1942

De geschiedenis van de Staffhorst slijterijen begint met het "druk bezochte bierhuis" van J. Staffhorst aan de Oude gracht in Utrecht dat in 1861 is omgedoopt tot slijterij De Galisse. De firma groeit als de drie broers Staffhorst elk een eigen zaak openen. Staffhorst wordt vooral bekend als wijnhandelaar, maar in de oorlog duiken de eerste reclames op van het Gilde-bier. De firma is dan inmiddels uitgegroeid tot de Wed. en Gebr. Staffhorst NV, die samenwerkt met de De Wijnkelder NV in Leiden en met Finjé & Co. Stadskelder NV uit Utrecht. Bij het 100-jarig bestaan in 1961 krijgt Staffhorst het predikaat Hofleverancier waardoor het koninklijk wapen op het etiket mag worden gevoerd. Na de oorlog groeit het bedrijf tot in totaal 17 vestigingen in Utrecht, Rotterdam en Nijmegen totdat de zaak, kort na het onverwachte overlijden van directeur Richard Staffhorst, in 1974 wordt overgenomen door Henkes Verenigde Distilleerderijen. Tegenwoordig leeft het bedrijf alleen nog voort in de naam van het Staffhorst-Jenever.

In 1965 kwam het bedrijf nog negatief in het nieuws toen bekend werd dat het personeel voor 5300 gulden van de eigen voorraad had opgedronken.

Behalve het Gilde-bier van brouwerij De Drie hoefijzers voert Staffhorst in de jaren 1950-1960 een huismerk bier onder eigen naam. Dit bier werd door Artois Nederland in Dommelen gebrouwen.