Sperwer

Uit etiwiki
(Doorverwezen vanaf Postkoets)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

In 1928 wordt in Rotterdam het Nederlandsch Sperwer Verbond opgericht als coöperatieve bond van kruideniersinkoopverenigingen. Bij het eerste lustrum in 1933 zijn al 1000 winkels aangesloten.

Eind jaren 1950 verdwijnt de naam Sperwer-winkels ten gunste van 4=6 zelfbedieningswinkels. De naam 4=6 verwees naar een spaarsysteem van koopzegels in de winkels waarbij men voor 4 cent, bij elke gulden van het bestede bedrag, zegels kon kopen. Bij een vol boekje van 100 zegels kreeg men 6 gulden contant terug. In 1988 verdwenen de 4=6 winkels en ontstond de supermarktketen Plusmarkt. In 2001 zijn deze vervangen door de huidige PLUS supermarkten.

Na de ondergang van Edah en Konmar in 2006 heeft Sperwer samen met Sligro Food Group de Edah-supermarkten van Laurus overgenomen. De Edah-supermarkten die Sperwer heeft bemachtigd (circa 80) worden omgebouwd tot PLUS. In 2002 en 2003 werden er ook al ruim 80 Laurus supermarkten overgenomen door Sperwer.

De Sperwer Groep, ook wel bekend als Sperwer Holding, is tegenwoordig een Nederlandse retailorganisatie die verantwoordelijk is voor de supermarktformules PLUS en Spar. De organisatie levert goederen en diensten aan de aaneengesloten zelfstandige ondernemers van haar formules, hieronder valt de commerciële ondersteuning op zowel landelijk als lokaal niveau. De inkoop is, samen met andere onafhankelijke retailorganisaties, geconcentreerd binnen de inkooporganisatie Superunie.

Vermoedelijk in de jaren 1930 brouwde Van Vollenhoven onder de naam De Gekroonde Sperwer] verschillende bieren voor de NV Nederlandsch Sperwerverbond. Het 4=6 pilsener en (Herberg) De Postkoets werden door Bavaria gebrouwen.