Paul Huf

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Paul Eduard Bram Huf (Amsterdam, 14 maart 1924 – aldaar, 9 januari 2002) was een Nederlands fotograaf.

Paul Huf, zoon van de acteur Paul Huf en Eva Bernardine de Beneditty, was jarenlang 'het boegbeeld' van de Nederlandse fotografie. Hij begon in 1946 als fotograaf bij het toneelgezelschap Comedia. Hij maakte zowel geënsceneerde studiobeelden, glamourportretten, reclamecampagnes als glossy modereportages. In de jaren vijftig werd Huf bekend doordat hij Koningin Juliana en Prins Bernhard portretteerde. Ook de foto's in de decennialang lopende reclamecampagne Vakmanschap is Meesterschap van het biermerk Grolsch waren van zijn hand.

Hij werd begraven op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam in het graf van zijn ouders.

Prijzen

Naar Paul Huf zijn een tweetal prijzen vernoemd. De Foam Paul Huf Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een jong internationaal fotografietalent tot 35 jaar en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam Fotografiemuseum Amsterdam.

Sinds 2002 wordt de Grote Paul jaarlijks uitgereikt aan die fotograaf die volgens eigen vakgenoten de beste topfotograaf van dat jaar is. De Grote Paul is een hommage aan Paul Huf. In het jaar 2002 is de eerste Grote Paul aan Paul Huf zelf toegekend.