Laurus

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken

Laurus NV. is 1998 ontstaan door de fusie van De Boer/Unigro en Vendex Food Groep. De Boer/Unigro was op haar beurt weer een samenvoeging van de formules Service Super, De Boer en Unigro in 1997. In totaal waren er tijdens de fusie ruim 2200 supermarkten ondergebracht in Laurus: in Nederland (1100), België (350) en Spanje (750).

In 2000 nam Laurus ook de 101 supermarkten van Groenwoudt groep over. De Groenwoudt groep bestond toen uit de supermarkt formules Willem Groenwoudt(61 winkels), Nieuwe Weme (38 winkels) en Lekker & Laag (2 winkels). Laurus voerde destijds de volgende formules: Antoine Petit, Basismarkt, Edah, Groenwoudt, Konmar, Lekker&Laag, Milo, Mitra, Nieuwe Weme, Petsplace, Spar (supermarkt), Super de Boer en Via. Antoine Petit BV. is in januari 2000 verkocht aan Albron catering.

In november 2000 wordt een één-formulestrategie gelanceerd. Een groot aantal winkels werd verkocht, een deel gesloten en de grote winkels zouden worden omgebouwd tot Konmar vestigingen. In het najaar van 2001 bleek dat de ombouwoperatie tot Konmar was mislukt. Laurus kwam deels in handen van het Franse Casino. Langzamerhand werd het grootste deel van de 150 Konmarwinkels weer omgedoopt tot Edah of Super de Boer. De Basismarkt moest zijn deuren sluiten en de Spar werd verkocht aan Sperwer.

In mei 2006 werden de 223 Edah- en Edah Lekker & Laag-supermarkten verkocht aan het gelegenheidsconsortium S&S Winkels van Sligro en Sperwer. Ook werden in mei 2006 29 Konmar-superstores verkocht aan Ahold en 12 Konmar superstores aan Jumbo. Per 1 januari 2008 was Super de Boer als enige winkelformule overgebleven. De naam Laurus werd vervangen door Super de Boer N.V. In 2009 maakte de veel kleinere Jumbo bekend dat het Super de Boer N.V. wilde overnemen. Later dat jaar was de overname van Super de Boer N.V. door Jumbo Supermarkten een feit en daarmee verdween het Laurus-concern.