Van Tol

Uit etiwiki
(Doorverwezen vanaf Gildehoeve)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Groothandel Van Tol is door P.G. van Tol opgericht in 1951 in Lisse. De groothandel richt zich aanvankelijk voornamelijk op de melkhandel (EMHA), maar later ook op andere levensmiddelen. Vanaf 1967 is Van Tol gevestigd in Bodegraven.

In de jaren 1970 blijkt de rijdende winkel een succes. De bezorging aan huis van dagelijks benodigde producten nam een hoge vlucht. Van Tol leverde aan de wagens van EMHA. Echter, in de loop van de jaren 1980 veranderde het gedrag van de klanten. Zij wilden liever hun inkopen doen in supermarkten met hun brede assortiment. De rijdende winkeliers dreigden het loodje te leggen en de naam EMHA verdween van de wagens. Vanaf 2012 neemt van Tol het werk van branchevereniging SAM (Samenwerkende Ambulante Melkhandel) over. Hierdoor bedienen ze bijna alle resterende rijdende winkels (waaronder SRV) onder de formule Springers & Partners.

Naast de rijdende winkels levert Van Tol ook aan de supermarktformules Dagwinkel en Troefmarkt en aan zelfstandige buurtwinkels. Vanaf 1996 worden de winkel van Van Tol bevoorraad door Radar food en verdwijnt de naam EMHA.

Begin jaren 1970 heeft het bedrijfschap Detailhandel Melk en Melk- en Zuivelproducten er bij de staatssecretaris van Sociale zaken op aangedrongen om de drank- en horecawet dusdanig aan te passen dat de ambulante melkhandel ook zwak-alcoholische dranken zoals bier mag verkopen. Dit heeft er waarschijnlijk toe geleid dat het EMHA Pilsener en Gildehoeve Bier zijn uitgebracht. Beide werden door Oranjeboom gebrouwen.