Freddy Heineken

Uit etiwiki
Ga naar:navigatie, zoeken
Freddy Heineken

Alfred Henry (Freddy) Heineken (Amsterdam, 4 november 1923 – Noordwijk (Zuid-Holland), 3 januari 2002), zoon van Henry Pierre Heineken, was een Nederlandse aandeelhouder en directeur van Heineken, de bierbrouwerij van zijn grootvader Gerard Adriaan Heineken.

Afstamming

Officieel is Freddy Heineken de kleinzoon van Maria Tindal (uit het adellijke geslacht Tindal) en Gerard Heineken. Onderzoek uit 2014 zou echter uitgewezen hebben dat zijn vader Henry Pierre een buitenechtelijk kind was en dus geen echte Heineken. Zijn biologische grootvader zou Julius Petersen zijn. Na het overlijden van Gerard Heineken in 1893, trouwde hij in 1895 met Maria Tindal, nadat ze reeds langer minnaars waren.

Loopbaan

Heineken genoot zijn opleiding aan de HBS op het Kennemer Lyceum Overveen in Overveen.
Hij kwam in dienst van Heineken in 1941. Op dat moment was het bedrijf niet meer in bezit bezit van de familie. Enkele jaren later kocht hij aandelen terug waardoor de familie weer een meerderheid van de aandelen van de onderneming in bezit kreeg. Om de zeggenschap over de onderneming bij de gewenste vergroting van het kapitaal te behouden, richtte hij vervolgens Heineken Holding op, die net iets meer dan 50% van de aandelen Heineken bezat terwijl hijzelf weer een meerderheid van de aandelen Heineken Holding aanhield. Later werd hij hoofd van de directie en toen hij in 1989 als zodanig terugtrad, was Heineken uitgegroeid tot een wereldwijd bekend merk.

Zelf hield hij zich graag ook bezig met de marketing van Heineken. Zo bedacht hij onder andere de lachende eerste 'e' en de slogan "Heerlijk, Helder, Heineken". De slogan werd geclaimd door Freddy Heineken, maar wordt ook toegeschreven aan de reclamemannen Martin Veltman en Peter Knegjens. Hij zei weleens: "Als ik niet bij Heineken was gaan werken dan was ik de reclame ingegaan".

Heineken overleed op 3 januari 2002 op 78-jarige leeftijd. Hij was getrouwd met Lucille Cummins. Hun dochter Charlene de Carvalho was zijn belangrijkste erfgename. Heineken werd op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk aan Zee begraven.

Functies binnen Heineken

Hij kwam in dienst van Heineken NV en vervulde diverse functies tussen 1942 en 1951, daarna commissaris (1951-1958), gedelegeerde commissaris (1958-1964) Heineken NV, voorzitter en gedelegeerd lid raad van beheer (1962-2002), lid raad van bestuur (1964-1969), vicevoorzitter raad van bestuur (1969-1971), voorzitter raad van bestuur (1971-1989), voorzitter raad van commissarissen en gedelegeerd commissaris Heineken Holding NV (1989-1995)