Agrifirm

Uit etiwiki
(Doorverwezen vanaf CHV)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Agrifirm is een Nederlandse land- en tuinbouwcoöperatie die in 2010 is ontstaan uit een fusie van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang.

Agrifirm is ontstaan uit de Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereeniging die op 13 april 1909 in Meppel werd opgericht voor de gemeenschappelijke inkoop van landbouwbenodigdheden en de bevordering van de afzet van landbouwproducten. Later werd de handelsvereniging uitgebreid met een veevoederfabriek, graansilo's en kunstmestloodsen. Daarnaast exploiteerde men een bankbedrijf en een station voor kunstmatige inseminatie. Na een hele reeks fusies met Aceco (Groningen), CAF (Leeuwarden), Cavo Latuco (Utrecht) ontstond het ‘oude’ Agrifirm dat twee derde deel van Nederland, uitgezonderd Zuid-Nederland, tot zijn werkgebied rekende.

In 1911 werd de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV, vanaf 1970 Cehave) opgericht als inkooporganisatie voor mengvoeders en kunstmest van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB). Na de fusie met het Limburgse Landbouwbelang in 2000 ontstaat de agrarische, coöperatieve organisatie Cehave Landbouwbelang (CHV LBB). Het hoofdkantoor van CHV LBB was gevestigd in Veghel. Na de fusie in 2010 tussen Agriform en Cehave Landbouwbelang is het huidige Agrifirm uitgegroeid tot een van de grootste land- en tuinbouworganisaties van Nederland. De naam CHV LBB verdween na de fusie maar het oude logo, de schakel, bestaat nog steeds.

Door deelneming in Winkel BV en Agri Retail heeft Agrifirm 59 winkels van Welkoop en Boerenbond in eigendom en levert het ook aan andere winkels die deze formule voeren. Bij Welkoop en Boerenbond werd het CHV Pils en Alcohol-arm Bier verkocht dat door Oranjeboom werd gebrouwen. Na het sluiten van de Oranjeboombrouwerijen heeft Bavaria het CHV Pilsener gebrouwen.