Bier in de Melkhandel

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Tot ver in de jaren 1970 was het nog een bekend beeld dat de melkboer, of melkslijter, zijn zuivel langs de deuren uitventte. De huis-aan-huis-verkoop van zuivel kent een eeuwenoude traditie die in de moderne tijd nagenoeg helemaal is verdwenen. Toen de supermarkten vanaf 1967 ook melk mochten verkopen en de Nederlandse huishoudens steeds vaker over een koelkast konden beschikken, werd het voor de zelfstandige melkslijter moeilijk om zijn positie te handhaven. Als reactie besloten melkslijters zelf (buurt)winkels te openen en begon SRV, de grootste van de zuivel inkooporganisaties, met de verkoop van een groter assortiment levensmiddelen in rijdende winkels. Overigens werd een van de eerste supermarkten in Nederland in 1953 door melkboer Dirk van den Broek in Amsterdam geopend.

in 1970 heeft het bedrijfschap Detailhandel Melk- en Zuivelproducten er bij de staatssecretaris van Sociale zaken met succes op aangedrongen om de drank- en horecawet dusdanig aan te passen dat de ambulante melkhandel ook zwak-alcoholische dranken zoals bier mag verkopen. De bierverkoop in de rijdende winkels bleek voor de consument een aantrekkelijk gegeven. Ondanks dat de prijzen in de supermarkt lager waren. Belangrijker was het gemak dat zware kratten aan de deur werden afgeleverd en weer opgehaald. Van SRV is bekend dat 30 procent van de omzet in 1976 uit de verkoop van bier en frisdank werd gehaald. Naast SRV onderhandelden ook andere zuivelbedrijven zoals EMHA-Van Tol en Iveko met bierbrouwers om onder eigen merk een voordelig bier te kunnen verkopen.

Het succes van de rijdende winkel heeft niet kunnen voorkomen dat de melkboer uit het straatbeeld is verdwenen. En toch is de geschiedenis van Melk en Bier nog niet helemaal afgelopen. In 2015 introduceert de Zelhemse Horeca-ondernemer Arjan Berendsen zijn Boeren-Radler, een mix van eenderde halfvolle melk en tweederde pils van de tap. Of het een blijvertje is zal nog moeten blijken.