André van Hilst

Uit etiwiki
(Doorverwezen vanaf Aveha)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Kroonkurk van Dommelsch

Adrianus Andreas (André) van Hilst begon in januari 1906 in Waalwijk een kleine grossierderij in bakkersartikelen en koloniale waren. Dit was het begin van een tiental filialen onder de naam De Noordbrabantsche Winkelvereeniging. In de jaren 1920 groeide de betekenis van het grootwinkelbedrijf ten koste van grossierderijen. Daarom koos Van Hilst voor uitbreiding van winkelbedrijven onder eigen naam en in 1933 begon hij met de verkoop van artikelen onder het merk AVEHA, naar zijn eigen initialen. Na de dood van André senior in 1940 namen zijn zoons de bedrijfsvoering over en breidde het aantal winkels zich voortdurend uit. Vanaf 1955 begonnen zij de 48 winkelfilialen om te bouwen tot zelfbedieningswinkels en supermarkten. Begin jaren 1970 werd de concurrentiestrijd met de andere Nederlandse grootwinkelbedrijven steeds moeilijker. Bovendien raakte Van Hilst in financiële problemen. Op 3 december 1973 werd de winkelketen als gevolg hiervan overgenomen door Edah uit Helmond. Acht maanden later werden het kantoor en het magazijn gesloten.

Alleen de Van Hilststraat in Waalwijk herinnert nog aan de grote betekenis die André van Hilst als stichter van een winkelketen heeft gehad.

Brouwerij De Drie Hoefijzers brouwde het AVEHA Pilsener, Lager en Dortmunder Bier. Later werden het Pilsener en Oud Bruin bij Dommelsch gebrouwen.