Albino

Uit etiwiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De N.V. Albino Maatschappij werd in 1900 in Groningen opgericht als grootverwerker van koloniale grutters- en overige kruidenierswaren. Het bedrijf groeide. In 1910 waren al 150 bedrijven aangesloten. "Wij hebben een reuzen-omzet, zooals geen andere Nederlansche firma kan aanwijzen. Ieder, groot en klein , noemt steeds Albino fijn". Samen met de Uniewinkels werd Albino in de jaren 1930 ondergebracht in de handelsmaatschappij "Productie" van Unilever. In 1935 waren er inmiddels meer dan 250 aangesloten zaken in Nederland. De groeiende invloed van Unilever, "Het Grootkapitaal", op de levensmiddelenhandel leidde tot veel protest. Na de Tweede Wereldoorlog stond Unilever voor de keuze om de concurrentie met de andere winkelbedrijven aan te gaan of de winkels te liquideren. De keuze viel op het laatste en vanaf 1946 zijn de 70 nog overgebleven Albino-winkels aan particulieren verkocht.

Het Albino huismerk bier werd gebrouwen door Van Vollenhoven. De etiketten van Albino en Unie vertonen een duidelijke overeenkomst.

Volgens grootmoederstijd.nl werd op de prijslijst een aantal artikelen met een kruisje gemerkt. Deze werden niet geleverd in de plaatsen waar een keuringsdienst van Waren bestond omdat ze mijt bevatten, muf smaakten of van inferieure kwaliteit waren. Het is niet bekend of dit ook voor het bier gold.